6.nap (Keményítő)

Újra keményítő nap. A mai nap különösen megterhelő volt, mivel édesapámnak tett ígéretemet betartva kerti munkában vettem részt. Nem volt túl hosszadalmas (8-tól 9-ig kerékcsere - amivel eléggé el voltam csúszva - majd 9-től 12-ig munka), de petyhüdt testemet ez is megterhelte, még a következő nap is izomláz gyötör.

Anya viszont úgy tűnik rájött, hogy komolyan veszem a diétát, mert megkérdezte, hogy mit főzzön. Sajnos azonban végül a repertoárból a cukorborsó főzeléket választotta (, mert a család többi tagja ezen a főzeléken kívül szinte csak a spenótot eszi meg) és mivel az volt a 4 nappal korábbi menü, meg persze Judit amúgy is jelezte, hogy ismételten két különböző ételt akar főzni, így a hazaérkezésem után ebédeltünk. Így sajnos lemaradtam a "gyártási folyamatról", de ez nem gátol meg abban, hogy közkinccsé tegyem a recepteket. Ja igen, reggeli = 3db őszibarack.


Ebéd

Lencsefőzelék olajon sült édes hagymával

Hozzávalók: (kb. 500 kcal)
1 csésze lencse
1 gerezd fokhagyma
1kk pirospaprika

liszt
1 nagy fej vöröshagyma
1 kis olaj
1 kk barnacukor (mert akkor is kell a és kész)
füstölt bürke (Marshall nagy örömére)


Elkészítés:
1. A lencsére annyi vizet öntök, hogy egy ujjnyira lepje. Felforralom, majd leöntöm róla a vizet. Újra vizet öntök rá, majd miután felforrt ismét leöntöm róla a vizet. Ez a procedúra azért szükséges, hogy ne változzunk emberi biofegyverré, vagyis hogy ne fújjon fel minket a lencse.

2. Ezután harmadszor is felengedjük vízzel, de ekkor már belekerül a bürke, valamint ízlés szerint sózzuk is. A lencsét hagyjuk, had főjön puhára.

3. Mikor kész a lencsénk, még a tűzön hagyjuk, és vele párhuzamosan elkészítjük a rántást. Az olajat egy serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát, megpirítjuk, hozzáadjuk a lisztet. Gyors kavargatással simára keverjük. Miután ez kész lehúzzuk a tűzről és sűrű kevergetés mellett hozzátesszük a pirospaprikát. Ez ugye (mint azt a borsó esetében is leírtam) azért szükséges, hogy ne égjen le és keseredjen meg a paprika.

4. A kész rántást hozzákeverjük a lencséhez.

5. Az olajon sült édes hagymához nagy karikákra vágjuk a vöröshagymát, majd beledobjuk a felforrósított olajba. Amikor elkezd fonnyadni hozzáadjuk az 1 evőkanál barnacukrot és 1-2 percig alacsony lángon karamellizáljuk.

Emellett lehet bele tenni babérlevelet, szokás egy egész hagymával együtt főzni.

A kellemes ebéd elfogyasztása után nem volt más dolgunk, mint picit lustálkodni és megnézni egy filmet. A vacsora is elő volt már készítve, de mivel Judit csak elég későn ért haza, és előtte még Marshallt is le kellett vinni, így csak nagyon későn kezdtünk neki a vacsorának, ráadásul a spanyol-némettel párhuzamosan.


Vacsora


Tepsiben sült rozmaringos újkrumpli

Hozzávalók: (kb. 300 kcal)
25 dkg újkrumpli (azért ilyen kevés, mert egyrészt vacsi lett, másrészt mégiscsak diéta)
1 fej vöröshagyma
2 rozmaring ág
margarin vagy máskor pl. vaj
olaj






Elkészítés:
1. A krumplit megfőzzük, meghámozzuk és karikákra vágjuk.

2. Egy kisebb edényben felolvasztunk margarint. Az egyik felét összekeverjük az olajjal, a másik felét így hagyjuk. Egy tűzálló tálat a margarin és az olaj keverékével kizsírozzuk, majd több rétegben ráfektetjük a krumpli karikákat. Minden réteget sózunk, megkenjük egy kis olvasztott margarinnal és rozmaring leveleket szórunk rá.

3. A tetejére szórjuk a nagy cikkekre vágott hagymát és teszünk rá margarint, ami ráolvadva szép piros kérget ad a krumplinak.

4. 200 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

5. Idénysalátával tálaljuk (Az étel saját szaftja kitűnő saláta öntet).



Sajnos a nap méltó lezárása elmaradt, mivel a németek nem voltak képesek túl nagy ellenállást kifejteni, így elég egyoldalú és nem túl látványos meccsel zárult a nap.

Holnap szénhidrát nap és mivel Judit egész nap nem lesz, így egy rendkívül egyszerű étellel, Pesto-s tésztával örvendeztetem meg magam (Azért egyszerű, mert Tesco-s Pesto lesz benne, amit esetleg csak fűszerezni fogok).

Holnap folytatódik a 90 napos diéta és a blog.

Üdv

Attila

1 megjegyzés:

  1. Találtam még egy jó saláta öntetet, amit ajánlani tudok, tegnap kipróbáltuk, Esztinek is nagyon ízlett!

    2 dl joghurt
    1 kk mustár
    1 ek balzsamecet (szerintem kicsit kevesebb is elég)
    1 csipet cukor
    1 kk só
    feketebors

    VálaszTörlés