65. nap keményítő

2010. szeptember 16. (csütörtök)

A mai napom az egyetemen oktatással kezdődött majd ,minő öröm, értekezlettel folytatódott... de mire hazaértem már várt a finom ebédem, a kelkáposzta főzelék! Ez megint egy olyan étel, amit a preJudit-korszakban nem igazán kedveltem. Mondjuk a lassan 9 évvel ezelőtti megismerkedésünkig, igen kevés főzeléket szerettem igazán, de aztán Ő és Anyukája sok új ízzel megismertettek, az én Anyukám nem kis megrökönyödésére... :)

Kelkáposzta főzelék (2személyes adag)

30 dkg kelkáposzta
20 dkg burgonya
2 ek. étolaj
jó füstölt szalonnabőrke (normál esetben szalonnával/kolbásszal vagy csülöklével)
liszt
3-4 gerezd fokhagyma
só, bors, majoranna
, pirospaprika

A cikkekre vágott kelkáposztát forrásban lévő sós vízben feltesszük főzni, a kockára vágott burgonyával, majorannával, a szalonnabőrkével együtt. A lisztből, pirospaprikából, olajból rántást készítünk, hozzáadjuk a péppé zúzott fokhagymát, hideg vízzel felengedjük és jól elkeverjük. Ha a kelkáposzta megfőtt, hozzáöntjük a rántást és jól felforraljuk. Őrölt borssal fűszerezzük.

Szerencsére mindketten rajongunk a japán és a kínai konyháért (,ha vége a 90 naposnak, akkor első utunk a nem olyan rég megnyílt kínai büfé lesz, ahol tényleg minden az eredeti recept szerint készül). Most már Pécsen is szinte bármi beszerezhető hozzá, ha mégsem, akkor azt igyekszünk helyettesíteni valamivel. Azonban olykor kicsit átalakítjuk a receptet a saját ízlésünk szerint, mint a most következő vacsink receptjét is.


Tofus zöldségtál rizzsel

20 dkg (füstölt) tofu
2db vöröshagyma
1 kisebb póréhagyma
2db piros színű paprika (pl.:pritamin, kápia)
5dkg csíra (lehet konzerv)
5dkg bambusz
olívaolaj
3-4 ek. szójaszósz
1 ek. méz
2 kk. őrölt gyömbér
3/4l zöldségleves 8kockából is jó)
2 ek. étkezési keményítő
3-4 db gomba, de jobb félcsomag szárított kínai gomba/ fafülgomba/ shiitake
bors, chili, só
2-3 gerezd fokhagyma

(Áztassuk be a szárított gombát,)
Vágjuk a tofut apró kockákra, a póréhagymát, a vöröshagymát nagyobb darabokra. a paprikákat metéljük csíkokra.
Wokban kavargatva pirítsuk olajon a tofut, majd sózzuk, borsozzuk, ezután szedjük ki és pácoljuk a szójaszószból, gyömbérből, chiliből, mézből kevert lében.
A zöldséget a megmaradt zsiradékban kavargatva pirítsuk (ha friss gombával dolgozunk az is most kerüljön bele). Adjuk hozzá a bambuszt és a csírát is. Öntsük fel a zöldséglevessel, forraljuk fel és habarjuk be a keményítővel.
Adjuk hozzá a tofut a páclével (+beáztatott gombát) és kavargatva forraljuk fel. Majd a legvégén nyomjuk bele a fokhagymákat.
Főtt rizzsel tálaljuk.

Gyakorlatilag az étel 20 perc alatt készen van, egyetlen teendőnk van előtte, amennyiben szárított gombával dolgozunk, azt még a főzés megkezdése előtt 15-20 perccel áztassuk be!!!














Holnap folytatódik a 90 napos diéta és a blog.

Üdv

Attila

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése