78. nap szénhidrát

2010. szeptember 29. (szerda)

A mai nap is fizikoterápiával kezdődött, de hazaértemkor ezúttal csodás dolgok vártak rám. Ez a csoda pedig 6 db gőzölgő bagel formájában materializálódott, amit vajjal és paradicsommal fogyasztottunk. Őszintén szólva most először hiányzott az igazi szendvics érzés, mert egy bagel felvágottal és sajttal az igazi (vagy Judit szerint speciel sárgabarack lekvárral). Ebédre ezek után szintén különlegesség készült, amit és egyszerűen csak Viking flottának neveztem el. Ez valójában nem más, mint svéd gombasaláta, hajó alakú leveles tésztában kisütve.
A nap többi része ismét munkával és kutyasétáltatással telt. A legjobb hír viszont, hogy végre sikerült rátalálnom egy rendkívül érdekes témára, amiből cikk és konferencia előadás is születhet (de nem fogom elárulni, nehogy valaki lenyúlja). De lássuk a vaker helyett a recepteket:


Bagel (köszönet érte Fűszeres Eszternek)

Hozzávalók (8 darabhoz):
50 dkg finomliszt
3 dkg tejpor
4 g szárított élesztő
6 dkg cukor
Csipet só
2,5 dl jéghideg víz



Elkészítése:
A hozzávalókat 10-15 perc alatt jól összedolgozzuk, majd zacskóban a hűtő leghidegebb részébe tesszük, ahol reggelig kényelmesen megkel. Reggel kivesszük, konyharuhával letakarjuk, és tíz percet pihentetjük. Lisztezett deszkán téglalap formára nyújtjuk, amit hosszában feltekerünk. Kört formázunk belőle, a két végét jól összenyomjuk. Ismét letakarva negyven percig kelesztjük. Közben lábosban vizet forralunk egy kanál cukorral. Ebben főzzük elő a bageleket, megkenjük tojássárgájával, esetleg megszórhatjuk mákkal, szezámmaggal, lenmaggal, majd 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük. (http://www.fuszereslelek.hu/2007/04/reggelizznk-nyrksznt-reggeli.html)


Aki többet is szeretne megtudni a Bagelről és annak történetéről, annak figyelmébe ajánljuk Fűszeres Eszter egy másik remek posztját: http://www.fuszereslelek.hu/2007/04/repeta.html



Viking flotta (svéd gombasaláta leveles tészta hajóban)

Hozzávalók (2 személyre):
1 adag bolti leveles tészta
25 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
1 kis dobozos sűrített paradicsom
pár darab koktél paradicsom

bors
1 babérlevél
olíva olaj
egy fél citrom kicsavart leve


Elkészítése:
A hagymát az olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a gombát, a paradicsomot, citromlevet és a fűszereket, addig főzzük, amíg a gomba megpárolódik, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és hagyjuk egyet rottyanni (ha túl savanyúnak érezzük, akkor adjunk hozzá egy kis cukrot). A leveles tésztát egy sodrófával megfelelően vékonyra nyújtjuk és a két oldalt behajlítjuk, hogy hajó formája legyen (természetesen más formát is hajtogathatunk). Az így kialakult "hajótestbe" betöltjük a gombát. Egy tepsibe sütőpapírt helyezünk és rárakjuk a flottát. A tepsit 150-160 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Ha nem diétázunk, akkor tegyünk rá sajtot is.


Holnap folytatódik a 90 napos diéta és a blog.

Üdv

Attila

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése