82. nap szénhidrát nap

2010. október 03. (vasárnap)

A mai nap kisebb dilemmával indult, nevezetesen, hogy most mégis milyen nappal folytassuk a diétát. Abban állapodtunk meg, hogy következzen a szénhidrát, aztán dupla gyümölcs nappal vezekelünk a tegnap elkövetett bűnökért. (Felmerült a víznap lehetősége is, azonban ezt gyorsan elvettettük, mert a hétköznapokon a munka miatt, gyakorlatilag megoldhatatlan...jobb, itthon a négy fal között félóránként futkosni...khmm)
Na, tehát szénhidrát nap. Nem könnyíti meg Judit dolgát, mert nem az a tésztás lányzó, de tény, hogy elég jól érti az olaszos (jellegű) tészták titkát.
Anyukám Olaszországból hozott nekünk olajban ázó articsókát, amivel egy ideje szemezgettünk már. A reggeli "brainstorming" alatt jött a Kedves ötlete, hogy legyen articsókás-fekete olívabogyós tészta. Nos, Emővel együtt elfogadtuk a döntést. Majd a sziporkázó kedvében lévő lány előállt, a desszert: kókuszkocka, nem kockaként, illetve a vacsora: smarni/császármorzsa ötletével is.
Minden kétséget kizáróan jó, hogy igennel szavaztunk a szénhidrát napra.

Articsókás-fekete olívabogyós tészta

500 ml sűrített paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
oreganó
1 nagy babérlevél
só, bors
1tk. cukor
1 üveg articsóka ( ennek az olasznak, nem volt valami finom ízesítése, ezért alaposan leöblítettük)
1 vékony üveges MAGOZOTT, fekete olívabogyó
400g orsó tészta

A hagymát felkockázzuk és olajon megpároljuk. Hozzáöntjük a paradicsomlét, sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk,beletesszük a kettétört babérlevelet. Zúzott fokhagymával és oreganóval ízesítjük, majd felforraljuk. Ezután jöhet az articsóka, amivel szintén összeforraljuk és végül következik a lecsöpögtetett olívabogyó.
A tésztát sós, olajos vízben megfőzzük, leszűrjük és összeforgatjuk a mártásunkkal.

Nem fogok hazudni, ez valami isteni finom!!!

Kókuszkocka, nem kockaként

4 tojás
4 ek. cukor
4ek. liszt
4 ek. víz
1 csipetnyi só
1 tk. sütőpor
1 tábla étcsokoládé
kókuszreszelék



Első lépésként begyújtjuk a sütőt (kb. 180 fok), hogy felmelegedjen, mire a tészta kész.
A tojásfehérjéket egy nagy tálba, a sárgákat a keverőtálba tesszük. Jól felverjük a fehérjéket, hozzáadjuk a cukrot. Kemény habbá verjük.
A tojássárgákat elkeverjük a liszttel, vízzel, a sütőporral és óvatosan, hogy a hab ne törjön össze, hozzákeverjük a kemény habot.
Ezután muffin-sütőformába kanalazzuk a tésztát és betesszük a sütőbe. 10-15 perc sütés után kivesszük és kiöntjük a formából.

Az étcsokit megolvasztjuk, belenyomjuk a muffinok tetejét, aztán beleforgatjuk a kókuszreszelékbe.

Smarni/Császármorzsa

20 dkg liszt
4 tojás
5 dl tej
csipet só
1 ek. cukor
olaj/margarin

a tálaláshoz: vaníliás cukor és/vagy lekvár


A lisztbe belekeverjük a tejet, a sót és a tojássárgákat. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, amihez hozzáadjuk a cukrot. Egy serpenyőben felhevítjük a zsiradékot és beleöntjük a tésztát. H az alja megpirult megfordítjuk és megsütjük azt az oldalát is. Fakanállal kisebb-nagyobb darabokra szakítjuk és még forrón tálaljuk.


Holnap folytatódik a 90 napos diéta és a blog.

Üdv

Attila

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése