84.nap fehérje

2010. október 6. szerda

A két gyümölcs nap után végre elérkeztünk egy igazi fehérje naphoz. Ennek örömére rögtön 3(!!!) recepttel is szolgálunk Nektek, amelyek közül kettő főétel, egy pedig desszert.
A nap amúgy átlagosan telt (volna, ha Judit nem lett volna pocsékul): reggel fizikoterápia, utána itthoni meló és ínycsiklandó ételek jellemezték.
Ebédre egy egyszerű, de annál nagyszerűbb csirkepörkölt volt, desszertnek pedig madártej. Vacsorára , ismét, Fűszeres Eszter egyik receptjéhez nyúltunk hozzá, mégpedig Őszköszöntő csirkemell néven (ugyanis Kedvesem nekiállt újra gasztroblogokat böngészni, aminek én csak örülhetek). Egyébként a vacsora húsételéhez készült egy Őszi szivárvány mártás is. No, de akkor lássuk is a recepteket.


Csirkepörkölt

Hozzávalók(2 személyre + 1 kutyára):
4 alsó csirkecomb
3 csirkefarhát (1 a kutyáé)
1 fej vöröshagyma
1 db paradicsom
1 db zöld paprika

pirospaprika
olaj vagy zsír



Elkészítés:
Olajon aranyszínűre pirítjuk az apróra vágott hagymát. Levesszük a tűzről, beletesszük a pirospaprikát, elkeverjük, felöntjük a vízzel és visszarakjuk a tűzre.A megmosott (Judit által kb. fél óra alatt aprólékos gondossággal megtisztított) húst beletesszük a lábasba, hozzáadjuk a kimagozott és félbevágott zöldpaprikát valamint a darabolt paradicsomot. Sózzuk, és fedő alatt puhára főzzük (kb. 40-50 perc). Miután elkészült levesszük a fedőt és ízlés szerint hagyjuk besűrűsödni.



Madártej

Hozzávalók (2 személyre):
5 tojásfehérje
1 liter tej
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag vaníliás puding
4 ek szőlőcukor ( az eredeti recept 20 dkg kristálycukrot ír)
2 tojássárgája
ízlés szerint mazsola



A két tojássárgáját habosra keverjük 1 ek. szőlőcukorral. A hideg tejben elkeverjük a vaníliás pudingport, a maradék szőlőcukrot, a vaníliás cukrot és a tojásos keveréket. Ezt a masszát állandó keverés mellett forrásig melegítjük. Levesszük a tűzről, beletesszük a mazsolát (amely ilyenkor megszívja magát ezzel a vaníliás eleggyel és Judit szavai szerint "nyam-nyamos" lesz) és kihűtjük. Az öt tojásfehérjét kemény habbá verjük, egy kanállal forró vízbe szaggatjuk és megfőzzük. A galuskákat leszűrjük, és a kihűlt vaníliás tej tetejére helyezzük.



Őszköszöntő csirkemell
(majdnem ugyanaz, mint Fűszeres Eszteré, csak kimaradt a kömény)

Hozzávalók (2 személyre):
3 egész csirkemell
4 nagy, kemény körte
2 ek méz
1 ek konyak
1 kk chili
1 kk oregánó
só, bors
csipet fahéj
csipet gyömbér



Elkészítés:
A csirkemelleket késsel bevágjuk úgy hogy a legnagyobb felületűre lehessen szétnyitni (vagyis hosszában). Sózzuk, borsozzuk. A Két körtét nagylyukú reszelőn lereszeljük, és elkeverjük a fűszerekkel, majd a mézzel és a konyakkal. A csirkemell egyik szélére tesszük, és feltekerjük, vagy ha félbe vágtuk a csirkemellet, akkor ráhajtjuk és fogpiszkálóval összetűzzük. Összekötözzük, olajon kérget pirítunk rá, majd fólia alatt kb. 150-160 fokra melegített sütőben készre sütjük (kb. 30 perc). Amikor elkészült felszeleteljük és a mártással együtt tálaljuk.

Az eredeti receptben volt még köménymag is. Ezen kívül abban nem sütőben, hanem serpenyőben készül az étel, végül pedig nem mártással, hanem grillezett körtével van tálalva. Az eredeti receptet a fenti bevezetőben a névre kattintva mindenki elolvashatja.

Őszi szivárványmártás

Hozzávalók:
4 szem magvaváló szilva (félbe vágva)
1 alma (felkarikázva)
1 körte (felkarikázva)
fél dl konyak
2 ek méz
1 csipet gyömbér
1 csipet chili
1 csipet fahéj




A konyakot a mézzel egy serpenyőben elkeverjük, beletesszük a fűszereket. A szilvát húsával lefelé belehelyezzük és lassú tűzön melegíteni kezdjük. 2-3 perc elteltével hozzáadjuk a felkarikázott gyümölcsöket és hagyjuk besűrűsödni (kb. 10 perc).


A mai napon volt egy plusz mérlegelés is, de ennek az eredménye nem számít, mivel dupla gyüminapot tartottunk és ráadásul még tornázni is voltam. Minden esetre 81,5 kilót mutatott a mérleg, de nagyon kétlem, hogy ennél kevesebbet mutatna négy nap múlva. Különösen, mivel 8-án évfordulónk lesz és tuti nagy habzsi-dőzsi leszen (ami ugye már ma is volt).

Holnap folytatódik a 90 napos diéta és a blog.

Üdv

Attila

2 megjegyzés:

  1. Most talaltam ra erre a blogra, es nagyon erdekesnek talalom, sok jo otlettel. Szeretnem az osszes bejegyzes atolvasni, es tapasztalatot gyujteni. Koszonettel Kira21

    VálaszTörlés