Fehérje napi dőzsölés

2010. október 25. (hétfő)

Ahogy ígértem, ím lássuk a mai recepteket. Ezek mind fehérje napon fogyasztható ételek, ezért is kapta a fent olvasható címet. Eredetileg két receptet ígértem, de végül három lesz belőle, mert mire feljöttem, addigra Judit elkészítette a vacsoránkat, ami egy olyan étel, amit nem ettünk a 90 napos alatt, pedig tökéletes lett volna az említett fehérje napok valamelyikén, ráadásul még finom is volt.

De először álljon itt a mai napom menüje: reggelire, mivel nem volt itthon (de tényleg nem volt itthon) gyümölcs, egy kakaós kávét ittam. Ebédre a szavazásra is feltett vörösboros-márványsajtos szűzérmét ettünk (ketten együtt 25 dkg szüzet ettünk), a köztes étkezésem az ebéd maradék szaftját két szelet toastkenyérrel felitatva, míg vacsorára a későbbiekben leírásra kerülő Gombás saláta márványsajtos öntettel, ami nem más, mint Csapó Gábor Dudi vacsoracsatás előételének "Mi van a hűtőben" típusú újragondolása. Így tehát ma lesz egy "előétel", ami spenótfőzelék, a főétel az előbb említett gombás cucc, míg a desszertünk egy Mákos vaníliapuding meggybefőttel.


Spenótfőzelék

Hozzávalók (4 személyre):
Egy adag fagyasztott spenót (500g) mi a daraboltat vesszük, nem a pürét. Ha frissből csináljuk, több kell.
4 gerezd fokhagyma (minőségtől függően)
2 db tojás
0,5 liter tej
2 ek olaj
5 dkg liszt



A spenótot olajon megpároljuk, a tejjel felöntjük, megsózzuk és alaposan felfőzzük, amikor ez megvan belenyomjuk a fokhagymát, a tojásokat felverjük és állandó keverés mellett hozzáöntjük. Az olajat felforrósítjuk, a liszttel világos rántást készítünk. Hozzáöntjük a spenótot, jól kiforraljuk, ha túl sűrű lenne, tejjel tovább hígítjuk. Diétázók ehetik különböző húsos feltétekkel és/vagy tükörtojással, nem diétázók bundáskenyérrel ajánlom. (Igen, elsőre nekem is furán hangzott a bundival, de Juditéknál ez a hagyományos "köret" és be kell vallanom, hogy isteni vele.)



Gombás saláta márványsajtos öntettel

Hozzávalók (2 személyre):
5 nagyobb fej gomba
olíva olaj
5 dkg márványsajt
1 dl tejszín
1 ek bajor mustár (bármilyen édeskés jellegű mustár jó)
só, bors
2 gerezd fokhagyma
Hozzávalók a salátához (jégsaláta, lila hagyma, paradicsom, tojás stb. - magyarul, ami éppen van otthon)

(Mielőtt hozzákezdünk kóstoljuk meg a sajtunkat, hogy mennyire sós, mert amennyiben ezt nem tesszük, akkor durván elsózhatjuk az ételt.)
A gombát az olajon ízlés szerint megpirítjuk (akár meg is párolhatjuk, ha úgy jobban szeretjük)). A hozzávalókból elkészítjük a salátát és ráhelyezzük a gombát. A tejszínben elkeverjük (vagy leturmixoljuk, ami talán a sajt miatt jobb megoldás) a hozzávalókat és leöntjük vele a salátát és a gombát.



Mákos vaníliapuding meggybefőttel

Hozzávalók (2 személyre):
10 deka mák
2 dl tej
1 vaníliapuding
3 ek szőlőcukor (természetesen más típusú édesítő is használható)




A mákot feltesszük a tejjel főni, és megvárjuk amíg egyet forr. Ezután hozzákeverjük a vaníliás pudingport, a cukrot és állandó keverés mellett sűrűsödésig főzzük. Ízlés szerint porciózzuk, a befőttet a puding tetejére szedjük, majd hidegen tálaljuk.

Mindenkinek jó étvágyat.

Üdv

Attila

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése