Svéd gyömbéres keksz

Az eredeti svéd gyömbéres keksz receptje Stahl Judittól származik. Az újonnan felszedett szokásomhoz, a teázáshoz, kifejezetten illik ez az illatos, mézes, karácsonyi hangulatú keksz. Az originál receptet az én Juditom ( :D ) kicsit egészségesebbé tette, a finomlisztet teljes kiőrlésűre, a kristálycukrot barnára cserélte, illetve nem volt itthon fehérbors, ezért helyette kardamom-ot használt.
Íme a mi változatunk:

"Fitt" svéd gyömbéres keksz (16-18 db)


10 dkg teljes kiőrlésű liszt
½ kk. szódabikarbóna
½ kk. sütőpor
5 dkg barnacukor
5 dkg puha vaj
3 evőkanál méz

a házi fűszerkeverékhez:

1 kk. őrölt gyömbér
½ kk. őrölt fahéj
½ kk. őrölt kardamom


Előmelegítjük a sütőt 190 fokra és sütőpapírt terítünk egy nagy tepsibe. A fűszerkeverékhez összevegyítjük az összes fűszert. A tésztához a lisztet beletesszük egy nagy tálba, és hozzászórjuk a szódabikarbónát, a sütőport, fűszerkeveréket és 1 kávéskanál híján az összes cukrot (a maradék a kekszek tetejére jön). Az egészet jól összekeverjük, aztán apró darabokban hozzácsipkedjük a vajat. Ezután a vajdarabkákat és a fűszeres-cukros lisztet összemorzsoljuk a kezünkkel, majd hozzákanalazzuk a mézet, és a tésztát tempós, határozott mozdulatokkal összegyúrjuk. A kész tésztából 2-3 cm átmérőjű gombócokat formálunk, letesszük őket egymástól 5 cm-re a tepsire, és egy pohár aljával mindegyiket 1 cm vastag koronggá lapítjuk. A tetejüket vékonyan megszórjuk a félretett cukorral, és a kekszeket 8-12 perc alatt megsütjük. Miután megsültek, megvárjuk, hogy kihűljenek, és csak ekkor szedjük le őket a tepsiről.

2 megjegyzés:

  1. Fincsi lehet, szívesen megkóstolnám... ;)
    Szerintem kardamommal jobb is, mint fehérborssal!

    VálaszTörlés
  2. Ráadásul azt a kardamomt használtam, amit Tőled kaptam, azt a kis műanyag fiolás, finn(?) csodát! Bár lassan újra kell majd töltenem... Látod, mennyi minden emlékezteted Rád a konyhában is? :P :D

    (PS.: Februárban megkóstolhatod/játok! )

    VálaszTörlés