A világ legjobb kenyere

Judit nagyon sokat dolgozott ezzel a recepttel. Értsd úgy, hogy vett több olívás kenyér receptet, majd kihozta belőle a saját megoldását. Nem tudom, hogy a többi milyen lett volna, de ez valami mennyei lett. Így mindenkinek csak nagyon ajánlani tudom, hogy kipróbálja.


75 dekás olívás-rozmaringos cipó

Hozzávalók:
50dkg liszt
1 ek. só
2 és fél deka élesztő vagy 1 zacskó porélesztő
2tk. cukor
2dl langyos víz
3ek. olívaolaj
20-30 szem durvára vágott olívabogyó
1 kis ág apróra vágott rozmaring
1/4 citrom reszelt héja


1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és ebben felfuttatjuk az élesztőt. Egy nagyobb tálban összekeverjük a sót a liszttel és hozzáöntjük az élesztőt a maradék 1dl vízzel (lehet, hogy többet is felvesz a tészta). Jól összedolgozzuk és kanalanként hozzáadjuk az olívaolajat és lisztezett gyúró deszkán hólyagosra dagasztjuk. Konyharuhával letakart tálban, meleg helyen egy órát kelesztjük. Ezután újra deszkára tesszük és beledolgozzuk az olívabogyót, a rozmaringot és a citromhéjat. Cipót formázunk belőle,kiolajozott tepsibe tesszük és konyharuhával letakarva újabb félórán át kelesztjük. Előmelegített, forró sütőben 200 fokon 30-35 percig sütjük. A forró kenyér tetejét kenjük át vagy spricceljük le hideg vízzel.

A kenyeret elkészülte után szigorú tesztnek vetettünk alá: a frissen fogyasztás után megkóstoltuk 24 és 48 óra elteltével is. A próbák között a kenyeret nejlonzacskóban tároltuk.
A teszt során megállapítást nyert, hogy a kenyér egy és két nap elteltével is puha maradt, nem lett nyúlós vagy rágós. A héja ugyan nem volt ropogós (érthető módon), de a belseje olyan volt, mint miután elkészült.

(update 11.28.: Zúzzunk össze néhány gerezd fokhagymát, kockázzunk fel 2 közepes paradicsomot. Szórjuk meg valamilyen olaszos fűszerkeverékkel, lehet pizza; sima olasz stb., végül keverjük össze és ezt tegyük a kenyérre... mennyei!!!)

Hamarosan folytatjuk a 90 napos diéta blogot.

Üdv

Attila


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése