Fánk

Ha farsang, akkor fánk! Évekkel ezelőtt találtam ezt a receptet, ha jól emlékszem egy Praktika magazinban, azóta évente egyszer-kétszer meg is sütöm, aminek az egész lakótelep örülhet, mivel kint az erkélyen használom az olajsütőt...A pihentetések miatt kicsit hosszadalmasabb, mint általában a blogban közreadott receptek, de érdemes rászánni az időt, mert nagyon finom töltve és töltetlenül is.


Fánk

50 dkg liszt
5 dkg margarin
2 db tojássárgája
3 cl rum
1 tk. só
4, 5 dl tej
+ olaj a sütéshez

kovászhoz:

3 kanál liszt
1 zacskó porélesztő vagy 25g friss élesztő
1 dl meleg víz
1tk. cukor

15-20 perccel a kezdés előtt minden hozzávalót rakjunk ki az asztalra, hogy azonos hőmérsékletű alapanyagokkal dolgozhassunk! (A kovásznak amúgy is ennyi idő kell )

Először is elkészítjük a kovászt, a három kanál lisztet összekeverjük az cukorral, rámorzsoljuk/rászórjuk az élesztőt, majd jól elkeverjük a meleg vízzel és meleg helyen 15-20 percet állni hagyjuk

Egy nagyobb tálban a kovászt a liszttel, a margarinnal, a tojássárgákkal, a rummal, a sóval és a tejjel jól összedolgozzuk. (Akkor jó, ha egy könnyű, levegős kelttésztát kapunk) 30-40 percig állni hagyjuk.
A megkelt tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, korongokat szaggatunk. (Töltött fánk esetén kicsit vékonyabbra nyújtjuk, kiszaggatjuk a korongokat, két lap közzé tesszük a pl. lekvárt, egy kocka csokit, majd a széleiket tejjel bekenjük és jól összenyomkodjuk) 10 percet hagyjuk még így kelni őket, aztán forró, bő olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük. (A rendesebbje megfordul magától is...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése