Mézes béles

Első körben néhány Karácsonykor készült süti receptet szeretnék megosztani, hiszen ki mondta, hogy ezeket a finomságokat, csak egyszer egy évben lehet megsütni és megenni? :D

Az első recept a mézes bélesé, Judit a családi hagyományokat folytatva minden évben elkészíti s ezt a finomságot.
Nem teljesen szénhidrát napi étel, akár csak a Kinder szelet, viszont isteni és sokáig eltartható a hűtőben. Állítása szerint nem nehéz elkészíteni, ezzel nem teljesen értek egyet...maradjunk annyiban, hogy macerás.

Mézes béles

A tésztához: (4db sütőlemeznyi tésztalap)

4 tojás
12 dkg zsír (vagy 8 dkg margarin- ha nagyon ódzkodik valaki a zsírtól)
4 kk. szódabikarbóna
8ek. méz
10 ek. tej
60 dkg cukor
180 dkg liszt

Először is vegyünk két egymásra rakható fazekat, az alsót (nagyobbikat) töltsük meg vízzel és forraljuk fel. A másik lábasban a tojást összekeverjük a zsiradékkal, a szódabikarbónával, a mézzel, a tejjel és a cukorral és a gőz fölött sűrűre főzzük. Még melegen beletesszük a lisztet és lisztezett deszkán összegyúrjuk. Négy részre osztjuk, egy félórát pihentetjük. A nagy sütőlemez "fenekét" kivajazom és azon nyújtom ki a tésztát, 190 fokra előmelegített sütőben világosbarnára sütjük, mind a négy lapot.

Krém 1:
40dkg vaj/margarin
40 dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor
6 dl tej
20 dkg búzadara

A tejből és a darából sűrű tejbegrízt főzünk. Amikor kihűlt összekeverjük a vaníliás cukorral, közben kikeverjük a cukrot a vajjal és robotgéppel jól összedolgozzuk.

Krém2.
Málna
-/szeder-/ribizlilekvár
(Aki szeret pepecselni egy kicsit, annak ajánlom Judit mániáját: a lekvár kis lyukú szűrőn való átpasszírozását, a magtalanítás jegyében)

Az alsó lapot megkenjük a krém felével, ráfektetjük a második lapot, amit megkenünk a lekvárral, rátesszük a harmadik lapot, erre jön a maradék krém, lefedjük a negyedik lapot. Legalább egy napra hűtőbe tesszük. Tálalás előtt vaníliás porcukorral meghintjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése