Pikáns bagettek

Egy kedves barátnőmtől, Gabitól, kaptam ezt a remek kis receptet. Ezúton is köszönöm szépen!

Aki szeret otthon kenyérfélékkel kísérletezni az feltétlenül próbálja ki!

Aszalt paradicsomos-oreganós bagett
(4 kisebb bagetthez)

32,5 dkg liszt
2 tk. só
1 tk. oreganó
aszalt paradicsom
2 tk. cukor
2 dl. langyos víz

A cukrot elkeverjük a langyos vízben és beletesszük a szárított élesztőt. A lisztet kicsit megmikrozzuk, majd a langyos lisztben elkeverjük a sót, az oreganót, az aszalt paradicsomot. Hozzáöntjük az élesztőt és összedolgozzuk. Meleg helyen 45-60 percet a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk, 4 részre osztjuk, és bagett formájúra sodorjuk, a tetejüket 2-3 helyen bevágjuk. Kiolajozott tepsibe, egymástól kissé távolra helyezzük és újabb 30 percig állni hagyjuk. 190 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt pirosra sütjük. Amint kivesszük a bagetteket, kenjük le hideg vízzel.

Az aszalt paradicsom helyett, lehet "félig szárított paradicsomot" használni. Ez kevésbé intenzív ízű, mint az aszalt, de talán pont emiatt, én jobban szeretem.
A félig szárított paradicsom így készül: a paradicsomokat felkarikázzuk és légkeveréses sütőben 120 fokon 4 órát szárítjuk.

Elkészítettük egy másik változatát is: oreganó helyett 1 tk. szárított kakukkfüvet, aszalt paradicsom helyett 2 gerezd fokhagymát használtunk.

És végül jöjjön egy egyszerű, kenyérre kenhető szósz, ami mindkét bagetthez jól passzol szénhidrát napon.

Paradicsomos Dip

1 vöröshagyma
olaj
2 tk. cukor
4-5 ek. paradicsompüré

bors
oreganó
2 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
(1-2 kk. Erős Pista)

A felkockázott hagymát olajon pirítani kezdjük 2 tk. cukorral. Ráöntjük a paradicsompürét, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a babérlevelet, (az Erős Pistát,) sózzuk, borsozzuk, végül megszórjuk oreganóval. 1-2 percig hagyjuk rotyogni, hogy kellően összeérjenek az ízek.
(Ha nem elég sűrű, akkor adjunk hozzá étkezési keményítőt. )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése