Fahéjas trüffel torta

Kicsit megint rendhagyó szénhidrát napi a recept, mert van benne 2 dl tejszín, de ilyenkor azzal nyugtatom magam, hogy fagyit is ilyen napokon lehet enni és azoknak a nagy része bizony tej alapú...

Ezt a tortácskát a Belgian Fancy Truffels, annak is a fahéjas változata ihlette. Alapnak egy sima vajas tésztát használtam, egy részt nem volt kedvem piskótát sütni, másrészt a lényeget, azaz a trüffelt szerettem volna előtérbe helyezni.

Fahéjas trüffel torta (26 cm átmérőjű gyümölcstorta formához)

Tészta:
20 dkg liszt
10 dkg puha margarin/vaj
4 dkg cukor
1 kk. só
1 tojás

Trüffel:
20 dkg( 2 tábla) min. 60%-os étcsokoládé/ ha alacsonyabb a kakaótartalmú van otthon, akkor 2-3 ek. keserű kakaóporral feljavítható
2 dl tejszín
2 csapott ek. fahéj
5 ek. tej
1 tojás

Szóráshoz.
1/2 ek. kakaópor
1/2 ek. fahéj

A margarint/vajat a cukorral és a sóval habosra keverjük,beledolgozzuk a tojást és simára keverjük. A lisztet apránként beleszórjuk, és fakanállal simára keverjük. A tésztából cipót formázunk, majd minimum 2 óráig hűtőszekrényben pihentetjük.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A meglisztezett deszkán a tésztát akkorára nyújtsuk, hogy a torta forma széleire is jusson belőle. Kivajazott-kilisztezett tortaformába fektetjük, villával megszurkáljuk. Sütőpapírt fektetünk rá, majd száraz hüvelyeseket (pl.: babot) szórunk bele, ettől nem emelkedik meg a tészta. 15 percig sütjük.
Egy lábosba beletördeljük az étcsokit és hozzáadjuk a tejet. Kis lángon folyamatosan kevergetve, a tejszínt apránként beleöntve a csokoládét felolvasztjuk és belekeverjük a fahéjat. A tojást simára verjük és habverővel beledolgozzuk a csokis masszába.
A tésztáról eltávolítjuk a nehezékeket és rásimítjuk a krémet. 10 percre visszarakjuk a sütőbe. Ezután hagyjuk kihűlni a tortát és 1-2 órára rakjuk vissza a hűtőbe. Tálalás előtt szórjuk meg a fahéj-kakaó keverékével.

Ha valaki nem egy fahéj fan, akkor nyugodtan hagyja ki és használjon csak kakaóport, de egy narancsos-kakaós változatot is el tudok képzelni, aminél a tej helyett frissen facsart narancslét használnék és reszelnék a krémbe narancshéjat.

4 megjegyzés:

  1. Sziasztok!

    Nagyon jó kis blog ez! Különösen nagyra értékelem a keményítős édességeket, amikor diétáztam nekem az volt a legnehezebb, hogy nem volt igazi nasim ezen a napon, hiába nem voltam, olyan kreatív, mint Te!
    Tavalyelőtt 8 kilótól szabadultam meg és csak 2 jött vissza-egy kis depresszió miatt...
    Ezekkel a receptekkel nem lesz gondom, hogy a férjem is lefogyjon végre. 185 cm/135 kg. Az inditatás már megvan, mert a lányomék esküvője augusztusban lesz, addigra formába szeretne lendülni, nekem is van 3-4 kg feleslegem. Kettesben csak könnyebb lesz!
    Köszönöm ezt a rengeteg ötletet! :)
    Jó egészséget és további jókedvet a főzéshez!
    (Különösen örülök annak, hogy ilyen fiatalon, gondolom 30 alatti lehetsz még, ekkora szenvedéllyel főzőcskézel! Bevallom a lányom 32 éves és még egy levest sem tud összeütni és ez egy kicsit az én hibám is...)

    Üdvözlettel: Anna

    VálaszTörlés
  2. -3 kilónál járok a 23. napon és még bírom!!! :):) alakul ez ;)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Anna!

    Köszönjük szépen! Irulok-pirulok a gép előtt...:)

    Nagyon sok sikert kívánok a diétához!

    VálaszTörlés
  4. Zsofff, nagyon szép! Csak így tovább! :)

    VálaszTörlés