Teafűvel füstölt kacsamell

Ha jól emlékszem ezt a módszert először Jamie Oliver-nél láttam, aztán nem olyan rég a Tv Paprikán is előkerült valamelyik műsorában, talán pont azt az adást látta és ihlette meg a Nők Lapja egyik szakácsát, majd adta közre ezt a receptet.
A recepten (persze) egy kicsit változtattam és nekem a megadott sütési idő nagyon kevésnek bizonyult, enyhén szólva medium maradt, így visszadobtam még egy körre.
A kacsa íze fenomális volt, különleges alkalmak megkoronázására kiválóan alkalmas. (Azért különlegesebb alkalmakra, mert a kacsamell jelenlegi ára, khmmm, nem éppen pénztárca barát, de ki fogom próbálni bőrös csirkemellel, majd beszámolok az eredményről.)

Teafűvel füstölt kacsamell

2 bőrös kacsamell
1 narancs
1 ág rozmaring

bors
chili
zsír
2 ek. rizs
1 ek. Earl Grey szálas teafű

A kacsamellek bőrét vágjuk be, majd sózzuk, borsozzuk, chilizzük mindkét oldalát. A narancsot facsarjuk ki, az apróra vágott rozmaringot keverjük bele, végül öntsük a kacsamellekre és hagyjuk egy éjszakát pácolódni.
Fogjunk egy olyan nagy edényt, aminek van fedele és amibe rácsot tudunk tenni.
Jelen esetben egy wok lett a füstölő, mert van egy ráhelyezhető kis rácsa, amin kényelmesen elférnek a husik.
Béleljük ki az alját és a tetejét is két-három réteg alufóliával. Szórjuk bele a rizzsel elkevert teafüvet és kezdjük felforrósítani, amikor enyhén füstölni kezd, akkor helyezzük a rácsra lecsöpögtetett kacsamelleket. Tegyük rá a fedőt és zárjuk vissza a lángot minimálisra. (Ha nem tökéletes a fedő az edényre, a kilógó alufóliát zárjuk össze, amennyiben jól dolgozunk, akkor sehol sem szivároghat a füst, de azért célszerű ablakot nyitni és a páraelszívót bekapcsolni.)
8 percig hagyjuk füstölődni, aztán aki teheti vigye az erkélyre/balkonra/teraszra és ott vegye le a fedőt.
Egy serpenyőben forrósítsuk fel a zsírt és süssük ki a hússzeleteket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése