Belga marha, avagy lábosban sült marhacomb

Ezt a receptet anyós-jelöltem találta egy az európai konyhával foglalkozó, még a '70-es években kiadott Halász Zoltán Gasztronómiai kalandozások Európában könyvében és az évek során a család nagy kedvencévé vált. Különösen ízletes szarvas vagy vaddisznó húsból elkészítve, amit azért van szerencsénk ismerni, mert Attila édesapja vadász. :)

Hozzáfűznivalóm csak annyi, hogy kicsit hosszú a sütés ideje, de megéri kipróbálni!

Belga marha, avagy lábosban sült marhacomb

1kg marhacomb
2 fej vékonyra szeletelt vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 babérlevél
1 fehérrépa
0,5 l forró víz
3 dl sör
2 ek. liszt

1kk. ecet
1 kk. cukor
borsikafű
őrölt szerecsendió
olaj
(kenyérszeletek, mustár- elhagyható, DE NE FELEDJÉTEK, HOGY FEHÉRJE NAPON ENGEDÉLYEZETT 1-2 SZELET KENYÉR)

Felkockázzuk a húst és egy kevés olajon megfehérítjük. (Kis adagokban csináljuk, hogy ne eresszen levet.)
Egy fazékban olajon üvegesre pirítjuk a vékonyra szeletelt hagymát, meghintjük  liszttel, felöntjük 0,5 liter forró vízzel, hozzáadjuk a sört, ízesítjük borsikafűvel, szerecsendióval, babérlevéllel, sóval, cukorral, ecettel, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a félbevágott fehérrépát, végül a pirított húst és forraljuk fel. (Kóstoljuk meg, hogy elég sós-e.)
Tűzálló tálba tesszük, lefedjük és 2,5 órán át 180 fokon sütjük
(Ezután a tetejére kb. 4x4 cm-re vágott mustárral megkent kenyérszeleteket teszünk és megpirítjuk. A mustáros fele van felül.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése