Répatorta

Húsvétra sütöttem meg és abszolút bekategorizálhatatlan, de azért megosztom, mert a diéta után is elkészíthető és tulajdonképpen egész évben megsüthető, akár muffinként is.

Répatorta (magas 16,5cm-es vagy alacsony 18cm átmérőjű kerek piskótához)

25 dkg rétesliszt
5 dkg darált mogyoró/mandula/dió
2 tk. sütőpor
1 tk. szódabikarbóna
4 tojás
10 dkg barnacukor
10 dkg kristálycukor
1 tk. vaníliaaroma
1 narancs reszelt héja
1 dl olaj
20 dkg reszelt sárgarépa

250g mascarpone
250 ml tejszín
1 zselatin fix
1 narancs reszelt héja és leve
3 ek. méz
kajszilekvár

A tojásfehérjékből kemény habot verünk.
A cukrot habosra verjük a tojássárgákkal, hozzáadjuk az olajat, a vaníliaaromát és a reszelt narancshéjat és a sárgarépát.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával és a darált mogyoróval/mandulával/dióval és hozzákeverjük a répás masszához, végül óvatosan belekeverjük a tojáshabot is.
Kivajazott-kilisztezett formába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, félóra után visszavesszük 160 fokra és tovább félórán át vagy tűpróbáig készre sütjük.

A tejszínt rövid ideig keverjük, hozzáadjuk a zselatin fixet, majd a mézet, a narancs héját és levét, valamint a mascarponét. Ha kevésbé szeretnénk kemény krémet, akkor csak a zselatin fix felét adjuk a tejszínhez.

A kihűlt tortát vágjuk fel és kenjük meg vékonyan a lekvárral, majd a krémmel kívül-belül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése