Kőtpite

Kőtpite, mond valakinek valamit? Évekig eszembe sem jutott, de most, hogy Limara blogján találkoztam vele, előugrottak az emlékeim. Egy kedves barátnőm anyukája, Gabi néni, sütötte gyakran, hol édesen, hol sósan került az asztalra. Most be is szereztem azt a receptet és meg is sütöttem. :)
De azért, belinkelem Limara Apátfalvi kőttes-ét is, ahogy elnéztem sok mindenben nem tér el a két recept.

Kőtpite (10db kis bucihoz)

40 dkg liszt
1 tk. cukor
1,5 tk. só
4 g porélesztő- kb. fél tasak/1,5 dkg friss élesztő
2 dl tej
2 ek. tejföl
1 ek. zsír

A lisztet, cukrot, sót, élesztőt, tejet és tejfölt lágy tésztává dagasztjuk. Félretesszük egy félórára pihenni. Ezután beledagasztjuk a zsírt, kb. 10 perc dögönyözés után, 45 percig kelesztjük.
Kis bucikat formázunk belőle, kizsírozott tepsibe tesszük őket, a tetejüket lekenjük olvasztott zsírral és hagyjuk duplájukra kelni is. (Aki szereti, ekkor szórja meg pl.:magvakkal, mákkal)
200 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

Update: nagyon finom mazsolával és citromhéjjal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése