"Homemade" pestos tészta

Stahl Judit Gyors olaszos tészták című könyvében találtam egy remek kis receptet: makaróni zöldfűszer-mártással és szardíniával, aminek a pontos leírását dia blogjában megtaláljátok, mert én megint "háziasítottam" az eredetin, egyrészt szokás szerint nem volt minden itthon, másrészt az originál, a szardínia miatt, nem teljesen alkalmas szénhidrát napra. A végeredmény fenséges lett, igaz megkopasztottam a petrezselymemet és a bazsalikomot is, de megérte... a szépségeim meg majd hoznak új hajtásokat.

"Homemade" pestos tészta


1 nagy csokor petrezselyem
4 közepes ág rozmaring
1 nagy csokor bazsalikom
4 ág orgánó
4 gerezd fokhagyma
3 dl olívaolaj
frissen őrölt bors

2 szelet toast kenyér
5 dkg darált mogyoró
2 ek. olívabogyó
4 ek. fehér balzsamecet

spagetti

(koktélparadicsom)

A tésztát megfőzzük és leszűrjük.

Száraz serpenyőbe tépkedjük a kenyeret, majd közepes lángon, folyamatosan rázogatva megszikkasztjuk. Átrakjuk a turmixgépbe.
Ugyanebben a serpenyőben megpirítjuk a mogyorót, aztán ezt is átrakjuk a turmixgépbe és összeőröljük.
Belevagdossuk a friss fűszernövényeket, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az olívabogyót, az olívaolajat, a fehér balzsamecetet, sózzuk-borsozzuk és összeturmixoljuk.
Aki nem szereti, hogy "grízes", adjon hozzá még egy deci vizet, viszont akkor só is menjen még bele!!!

A szószt alaposan összekeverjük a tésztával.

(Kevés olívaolajon megfuttatunk néhány koktélparadicsomot és a tésztába keverjük.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése