Fehérje napi vacsora 2 főre francia módra

Sajt, bor, kakukkfű- ezek jelentik nekem a francia ételek alapját.
Ezzel a menüvel nem egészen 40 perc alatt elkészülhetünk, mert lehet párhuzamosan dolgozni az ételekkel, amik aztán egy kellemes, beszélgetős este kellékei lehetnek.
A szuflé receptje a mindmegette.hu-ról származik.

Sajtos szuflé

1,5 dkg vaj
1,5 dkg liszt
125 ml hideg tej

bors
szerecsendió
2 tojás
5 dkg reszelt sajt (szinte bármilyen sajt lehet)

Először a Besamel mártáshoz megolvasztjuk a vajat, elkeverjük benne a lisztet, ne hagyjuk megsötétedni! Hozzáadjuk a hideg tejet és gyorsan simára keverjük, addig kavarjuk, amíg besűrűsödik. Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval, a tűzről levéve hozzákeverjük a tojás sárgákat, majd a reszelt sajtot. Ezután óvatosan belekeverjük az előzőleg kemény habbá vert tojásfehérjéket. Megtöltünk két szuflé formát és a 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 20 perc alatt készre sütjük. ( a mindmegette 25-30 percet ír, nekem 20 elég volt.)

Finom szűzérme

35 dkg szűzérme
2 ek. olívaolaj
1 dkg vaj
1tk. friss kakukkfű

bors
1 gerezd fokhagyma
0,5 dl víz
2 ek. vörösbor


A szűzérmét feldaraboljuk, besózzuk.
Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az olívaolajat, beledobjuk a kakukkfüvet, a zúzott fokhagymát és ebben megpirítjuk a szűzérmék mindkét oldalát. Visszazárjuk minimumra a lángot, felöntjük a vízzel, a borral, sózzuk-borsozzuk és hagyjuk párolódni. Kb. 20 perc alatt teljesen átfő.

Tejfölös-mustáros hagymaszósz

1 póréhagyma
olívaolaj
1 dl tej
1/2 tk. kakukkfű

bors
szerecsendió
2 tk. dijoni mustár
4 ek. tejföl

A hagymát felkarikázzuk, olívaolajon megfuttatjuk, felöntjük tejjel, 2-3 percig főzzük. Turmixoljuk össze, aztán ízesítsük kakukkfűvel, sóval, borssal, szerecsendióval. Keverjük hozzá a dijoni mustárt és a tejfölt.


És végül jöjjön egy film, ami illik a vacsora idilli képéhez. Nem szoktam "néznivalókat"ajánlani, pláne nem Russel Crowe mozikat... de ez tökéletes folytatása lehet az estének, aztán meg... :)

Bor,mámor,Provance


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése