Rongyos kifli

Rongyos kifli, egyszerűen imádom, de az Aranycipóban úgy felnyomták már az árát, hogy szavakat sem találok rá... :( Emiatt elkezdtem keresgélni és próbálgatni a különböző recepteket, azt hiszem, most elértem a kívánt szintet...sőt igazából puhább és lágyabb lett a pékség verziójánál. Vigyázat elég addiktív!

(A legjobb kiinduló alapot a Kifőztük különszámában találtam, egyébként, innen letölthetőek a havonta megjelenő ingyenes magazinok.)

Rongyos kifli


40 dkg liszt
10 dkg zabliszt
2 tk. cukor
2 tk. só
1 zacskó porélesztő
1 dl tejföl
150 ml tej
kb. 40 g olvasztott vaj/margarin
1 tojássárgája a kenéshez

A tejfölt összekeverjük a tejjel és langyosra melegítjük, feloldjuk benne a cukrot és beleszórjuk az élesztőt.
A lisztet elkeverjük a sóval és kicsit megmikrózzuk, lassan hozzáadjuk az élesztős tej-tejföl elegyet és lágy tésztává dagasztjuk.
Meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
Kb. fél centi vastagságúra nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal/margarinnal, hajtogatjuk (a szokásos bal-jobb, fel-le módon) és félretesszük 15-20percre. Aztán még háromszor megismételjük a nyújtás-kenés-hajtogatás mesterhármasát.
Végül kb. 3mm vastagra nyújtjuk, háromszögeket vágunk és lapjától feltekerjük és kifli formára hajtjuk. Megkenjük tojássárgájával (, megszórjuk pl.: szezámmaggal, mákkal stb.) és 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése