Lekváros bukta

Ati szülei Kökényben élnek, ezért az após-jelöltem fejébe vette, hogy a lehető legtöbb kökénybokrot ülteti a kertbe, a több éves munkának köszönhetően valószínűleg már valóban az ő földjükön kéklik a legtöbb termés.
Tegnap kaptam is 1 kg kökényt meg ráadásként 1 kg galagonyát, hogy kezdjek vele valamit... oké, "challange accepted", ahogy Barney Stinson is mondja.
Nos, a kökényről annyi fogalmam volt, hogy kék, kesernyés, mag van a közepén és ismerem a nótát, ami úgy kezdődik, hogy Kék a kökény recece, ha megérik fekete...
A galagonyáról, meg rögtön Weöres Sándor verse ugrik be, biztosan ismeri mindenki, hogy " Őszi éjjel, izzik a galagonya, izzik a galagonya ruhája...szóval ezzel sem voltam kisegítve.
Itthon hiába is kutattam receptek után, viszont megtudtam, hogy a kökény a szilva rokona! Na, innen már nem volt megállás, mert akkor ami fűszer jó a szilvához, az jó a kökényhez is. Így került képbe a fahéj, a szegfűszeg, a vanília meg a rum és lett belőle egy igen zamatos kis dzsem, ami tökéletes tölteléke lett a lekváros buktának. Első körben azért megosztom a dzsem receptet, hátha valakit szintén megajándékoztak egy adag kökénnyel és galagonyával. :)


Kökény és galagonya dzsem (kép később)

2,5 kg kökény
2 kg galagonya
2 rúd fahéj
12 szem szegfűszeg
3 tk. rumaroma
kb.700g cukor (azért kb., mert 1. függ a gyümölcs édességétől, már ha ezeknél lehet édességről beszélni, 2. mi szeretjük a savanykás ízét, szóval kóstolgassuk , hogy a saját ízvilágunkhoz álljon közelebb)
zselésítő


Egy nagy lábosban alacsony lángon kezdjük melegíteni a gyümölcsöket, szórjuk a tetejére a cukrot, locsoljuk meg a rumaromával és a teatojást, amibe előtte belehelyeztük a fűszereket.
Félóránként kevergessük meg, a 2. óra végén egy nagy szűrőn passzírozzuk át, így megszabadulunk a fránya kis magocskáktól. Átpasszírozás után kóstoljuk meg kell-e még cukrozni, majd tegyük vissza a legalacsonyabb lángra, adjuk hozzá a zselésítőt, majd a zselésítőn megadottak szerint főzzük tovább. Majd mehetnek az üvegbe és a jó kis száraz dunsztba.

Lekváros bukta

A tésztához:
300 ml tej
1 zacskó porélesztő
1 tk. vaníliaaroma
50 g cukor
500 g liszt
1 tk.
1 db tojás
90 g vaj + kenéshez
( 1 citrom/narancs héja)

A töltelékhez:
ízlés szerint lekvár
vagy csokoládé

A langyos tejben és 20g cukorban felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet, a cukrot, és a sót egy tálba tesszük, összekeverjük. Ráütjük a tojást, az olvasztott vajat, a vaníliaaromát és a tejben felfuttatott élesztőt. 5-10 perc dagasztás után elválik az edény falától és nagyon lágy, könnyű tésztát kapunk. Tetejét kis liszttel megszórjuk és 30 percig langyos helyen pihentetjük.
Átgyúrjuk, (hozzáadjuk citrom/narancs reszelt héját és) ismét lelisztezzük a tetejét, majd 45 percen keresztül hagyjuk kelni.
Lisztezett deszkán igyekezzünk 1 centi vastag téglalappá nyújtani, pár perc pihentetés után kb. 12x12cm darabokat vágjunk. Ízlés szerint lekvárral, csokoládéval töltjük őket, ne középre, hanem az egyik szélétől kb. 1 centire, feltekerjük őket a töltelék irányából. A buktákat beleforgatjuk az olvasztott vajba, szorosan egymás mellé rakjuk egy kivajazott tepsibe. Meleg helyen még 15 percig kelesztjük őket, majd kb. 25-35 perc alatt készre sütjük a 160 fokra előmelegített sütőben. Porcukorral meghintve tálaljuk.

2 megjegyzés:

  1. Pont az jutott eszembe, hogy buktát kellene sütni szénhidrát napon... és erre itt van. Ráadásul a képnek hála, látom, hogy pont olyan amilyet én szeretnék elkészíteni! Köszönöm! :)

    üdv: Era

    ui.: -8,8kg-nál járok és még két hetem vissza

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok!!! És már csak 2 hét! Hajrá!!! :))))))

    VálaszTörlés