Fánk

Ha farsang, akkor fánk! Évekkel ezelőtt találtam ezt a receptet, ha jól emlékszem egy Praktika magazinban, azóta évente egyszer-kétszer meg is sütöm, aminek az egész lakótelep örülhet, mivel kint az erkélyen használom az olajsütőt...



A pihentetések miatt kicsit hosszadalmasabb, mint általában a blogban közreadott receptek, de érdemes rászánni az időt, mert nagyon finom töltve és töltetlenül is.


Fánk

50 dkg liszt
5 dkg margarin
2 db tojássárgája
3 cl rum
1 tk. só
4, 5 dl tej
+ olaj a sütéshez

kovászhoz:

3 kanál liszt
1 zacskó porélesztő vagy 25g friss élesztő
1 dl meleg víz
1tk. cukor

15-20 perccel a kezdés előtt minden hozzávalót rakjunk ki az asztalra, hogy azonos hőmérsékletű alapanyagokkal dolgozhassunk! (A kovásznak amúgy is ennyi idő kell )

Először is elkészítjük a kovászt, a három kanál lisztet összekeverjük az cukorral, rámorzsoljuk/rászórjuk az élesztőt, majd jól elkeverjük a meleg vízzel és meleg helyen 15-20 percet állni hagyjuk

Egy nagyobb tálban a kovászt a liszttel, a margarinnal, a tojássárgákkal, a rummal, a sóval és a tejjel jól összedolgozzuk. (Akkor jó, ha egy könnyű, levegős kelttésztát kapunk) 30-40 percig állni hagyjuk.
A megkelt tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, korongokat szaggatunk. (Töltött fánk esetén kicsit vékonyabbra nyújtjuk, kiszaggatjuk a korongokat, két lap közzé tesszük a pl. lekvárt, egy kocka csokit, majd a széleiket tejjel bekenjük és jól összenyomkodjuk) 10 percet hagyjuk még így kelni őket, aztán forró, bő olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük. (A rendesebbje megfordul magától is...)

Üdvözlet az újaknak

2011. január 28 (péntek)

Az elmúlt napokban, de inkább már az elmúlt hetekben merült fel bennem a gondolat, hogy ismételten írnom kellene egy pár sort a bloggal kapcsolatosan. Különösen azután, hogy egyre többen látogatnak el az oldalra, ami óriási örömmel töltött el bennünket. Kérem mindazokat, akik nem szeretik (vagy kifejezetten utálják) a statisztikát, azok ugorjanak az alábbi bekezdés végére, mert az abban leírtak nem nekik valók.

Január elseje óta 2507 látogatója volt az oldalnak, akik összesen 8 300 oldalt tekintettek meg. Ez nem kevesebb, mint napi átlag 93 látogató. Különösen szép ez a szám, ha figyelembe vesszük, hogy a látogatók száma decemberben 610, novemberben 943, októberben 924 volt. Ha más megvilágításban nézzük: az oldal elindulása, 2010. júliusától év végéig összesen 3270 látogatónk volt. Vagyis egy hónap alatt közel annyi látogatónk volt, mint az azt megelőző fél évben (és még vissza van 3 és fél nap).

Éppen ezért most szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszöntsek minden új látogatót az oldalunkon és kívánom minden diétázónak, hogy legalább olyan sikeres legyen a fogyása, mint az enyém.

Azt már korábban is leírtam, hogy a 90 nap végére 81 kiló lettem. Ezután újabb 3 kilótól sikerült megszabadulni a második 90 nap után. A második 90 napban végig betartottuk azt, hogy reggelire csak gyümölcsöt együnk, emellett pedig igyekeztem úgy étkezni, ahogy azt egy korábbi bejegyzésemben is leírtam. Napi 4-5-ször ettem, emellett valószínűleg az is segített megtartani a súlyom, hogy napi 5-8 km-t sétálunk Marshallal. Viszont ezen felül más mozgást nem végeztem.

Mára 78-79 kg között mozog a reggeli súlyom attól függően, hogy mit ettem az előző nap. Mindezt úgy is sikerült megtartani, hogy közben karácsony is volt (mondjuk akkor visszamentem 80-81-re).

Ahogy azt látjátok továbbra is igyekszünk olyan ételeket főzni, amelyek beilleszthetőek a 90 napos diétába, hogy ezáltal is segíthessünk az oldal látogatóinak. Ezt a jövőben is igyekszünk folytatni.

Szintén régóta fontolgatom, hogy feltegyek magamról egy ilyen volt, ilyen lett képet, hogy ne csak a számok mutassák a változást, amit sikerült elérni. Álljanak hát itt ezek a fényképek:

ELŐTTE ÉS UTÁNA































UPDATE (2011.07.30) Judithoz tavaly nem mellékeltünk fotót, de most pótoljuk. A diéta befejezésekor dekára ugyanannyit nyomott, mint most.

Előtte&utána




Pizzás csiga

Nekem nem nagy kedvencem a pizzás csiga, de Attila kedveli, ezért a fahéjas koszorú után megígértem, hogy legközelebb ilyent sütök. Nem tudom, hogy eddig én jártam-e rossz pékségekben, de ez ízlik, nem is kicsit... :)

Pizzás csiga

tésztához:

0,5 kg liszt
1 cs. száraz élesztő
2, 75 dl langyos tej
1/2 ek. só
1 tk. cukor
1 ek. olaj/olvasztott margarin

paradicsomos szószhoz:

2dl sűrített paradicsom
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1tk. cukor

bors
oreganó
bazsalikom
1 babérlevél

A langyos tejben feloldjuk a cukrot és beleszórjuk az élesztőt. A lisztet megmikrozzuk, elkeverjük a sóval. Hozzáadjuk az olajat/margarint és lassan adagolva az élesztős tejet. Egy könnyű tésztát dagasztunk, majd 1 órát pihentetjük.

Közben elkészítjük a szószt. Az olajon megpároljuk az apróra felkockázott hagymát, hozzáöntjük a paradicsomszószt és fűszerezzük, körülbelül 5 percig forraljuk, majd levesszük a tűzről.

A duplájára dagadt tésztát kinyújtjuk, megkenjük a szósszal és a hosszanti oldalától kezdve szorosan feltekerjük. Egyforma nagyságú csigákra vágjuk és sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük őket. Kicsit rakjuk távolabb egymástól, mert sütés közben is dagadnak még. (Az enyémek összenőttek :) ) Kenjük meg a tetejüket tojássárgájával és amíg a sütőt 180 fokra előmelegítjük, addig letakarva hagyjuk pihenni a csigákat. 25-30 perc alatt megsülnek.

Nem diétázóknak javaslom, hogy csempésszenek a szószba kockázott szalonnát/apróra vágott kolbászt és szórják meg a tetejét sajttal.

Keményítő napos rizspuding

Keményítő napos rizspuding

1 csésze rizs
2 csésze víz
125 ml kókusztej (a Tescoban bármikor beszerezhető 250ml/400ft körüli áron, de időszakosan van a Lidlben és az Aldiban is)
ízlés szerint szőlő-/gyümölcscukor
2 tk. kókuszreszelék

A rizst feltesszük főni a vízzel, ha elforrt róla a víz, akkor hozzákeverjük a cukrot, a kókuszreszeléket és a kókusztejet. Folyamatos kevergetés közben 10 percig forraljuk és kész is van. Ezután már csak tálkákba kell tenni és várni, amíg kihűl.
(A poharakba tettem néhány szem fagyasztott epret, de ha hűségesek vagyunk a diétához, akkor gyümölcsöt nem fogyasztunk dél után!)

Aki ódzkodik a kókusztól, annak javaslom, hogy próbálja meg rizs- vagy szójatejből.

Felesborsó fasírt

Az ötlet egy asszociációból jött még pedig: itt egy negyed csomag felesborsó->a felesborsóhoz jól megy fasírt és bumm meg is volt a recept. Oké, van benne egy tojás, morzsában is megmártóztak, de ennyi nem tehet tönkre egy keményítő napot.

Felesborsó fasírt

125 g felesborsó

bors
1 kk. pirospaprika
1nagy fej vöröshagyma
2 duci fokhagyma
1 tojás
zsemlemorzsa
olaj

A felesborsót hideg vízben feltesszük főni (forrás után leöntöm róla a vizet és friss vízben rakom fel újra). Szét kell főzni a borsót (de az időhiányban szenvedők le is turmixolhatják, ha már puha), ezután hozzáadjuk az apróra kockázott hagymát, a zúzott fokhagymát, a tojást, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk és jól összegyúrjuk. Megformázzuk a fasírtokat, morzsába hempergetjük, majd kevés, forró olajban kisütjük őket.

Fetás nap

Ma sem tudtam elszakadni fahéj és feta blogjától, amikor az ebéden agyaltam. Mindenképpen valami gyorsan elkészíthetőre volt szükségem, mert még mindig lábadozom. Végül a kiinduló pont a paprika fetával és baconnal töltve lett.
Igen, tudom a sült paprika nem való fehérje napra, de 1: szerintem ennyi bűnözés belefér, 2: elkészült ennek egy húsos, de paprika mentes verziója is. :)
Az alap tölteléken egy kicsit változtattam, kihagytam az oreganót és tettem bele egy kevés Erős Pistát.

Fetával töltött hús és paprika

A töltelékhez:

250 g Feta vagy fetajellegű sajt
bors
1 kk. Erős Pista
2 szelet szalonna

4 szelet csirkemell
fokhagymás só
8 szelet bacon
4 paprika
olaj

A szalonnát felkockázzuk és megpirítjuk, hozzáadjuk az összetört fetát, az Erős Pistát és borsozzuk.

A csirkemell szeleteket bekenjük fokhagymás sóval és olajban kérget sütünk rá. Kivesszük a szeleteket. 2 bacon csíkot szorosan egymás mellé teszünk, erre rakunk egy csirkemellet, rákanalazunk a töltelékből, ráhajtjuk a bacont és fogpiszkálóval összetűzzük a tetején. a helyes kis batyukat ezután egy olívaolajos hőálló tálba tesszük. ( A bacon két okból is hasznos, egy részt nem szárad ki a csirkemell, más részt a töltelék sem folyt össze-vissza)

A paprikákat megmossuk, a tetejüket levágva kicsumázzuk és beletöltjük a tölteléket. A tetejét rátehetjük, bár igazából felesleges, mert a feta így is-úgy is megolvad és kifolyik kicsit. Hőálló tálba tesszük, olívaolajjal meglocsoljuk.

200 fokon 30 perc alatt, azaz nagyon gyorsan, elkészülnek és hát az összhatás mesés. Ki kell próbálni!

Pita

Valami nyavalya levert a lábamról, így a tegnapot ágyhoz kötve töltöttem és csak akkor keltem fel, amikor a lázcsillapító működésbe lépett... de legalább átfutottam jó pár gasztro-blogot és találtam néhány, a 90 naposba remekül beilleszthető receptet. A Rubophen hathatós segítségével sikerült is egyet megvalósítanom.

Aki járt már Görögországban és evett gyros-t, az tudja, hogy köze sincs a nálunk kapható változatához. Ott ugyanis nem "zsebes" pitát használnak, hanem egy sima kör alakút, amit feltekernek és így kerül bele a husi, a sült krumpli stb. (és aki nem tzatzikivel/görög joghurttal kéri, annak ketchuppal és/vagy mustárral szolgálják fel)
Na már most én ennek az autentikus pita receptjére bukkantam fahéj és feta blogjában. Köszönet érte!

Pita (8 darab)
45 dkg liszt
2 tk. só
1 tk. cukor
1 szárított élesztő
4 ek. olaj
3 dl víz


A hozzávalókból tésztát gyúrunk, 8 gombócot formálunk belőle és a duplájára kelesztjük őket. Lisztezett deszkán kistányérnyi nagyságúra (kb. 20 cm átmérőjű) kinyújtjuk a tésztákat és letakarva még 15 percet pihentetjük. Egy teflon serpenyőt felmelegítünk, a pitát villával kicsit megszurkáljuk, majd mindkét oldalukat 2-3 percig sütöm közepesnél kicsit erősebb lángon, amíg szép, világos színe nem lesz. (én pár darabot nem nyújtottam ki és pihentettem, hanem csak úgy a gombóc formából kézzel körformájúra húztam és úgy tettem a serpenyőbe, így kicsit vastagabb lett, de nem rontott semmit az állagán és a fényképen is egy ilyen van)
A kész pitának puhának kell lennie, hogy könnyen fel lehessen tekerni. Konyharuha alatt hűtjük, hogy ne keményedjen meg és utána zacskóban tároljuk, hogy puha maradjon.

Az így elkészült pitát, ha kihűlt le lehet fagyasztani, úgy hogy a piták közé alufólia rétegeket teszünk, hogy ne fagyjanak össze. Evés előtt csak kivesszük a fagyasztóból egy negyed órára, mindkét oldalukat picit megolajozzuk és serpenyőben átmelegítjük. Ha fagyasztásra készítjük a pitát akkor kicsit világosabbra süssük az elősütésnél, hogy a fogyasztás előtti átmelegítéskor ne égett pitát kapjunk.

Fahéjas csigakoszorú

Fahéj-mániás vagyok, be kell vallanom. Most viszont megtaláltam az igazán nekem és sorstársaimnak való édességet, kitűnő egy bögre tea (nem diétázóknak tej) mellé. Ráadásul egy órán belül kész is van.

Fahéjas csigakoszorú (30x20as tepsihez)

A tésztához:

40 dkg liszt
5 dkg cukor
1 kk. sütőpor
1/2 kk. szódabikarbóna
2 tk. só
10 dkg olvasztott és langyosra hűtött vaj/margarin
15 dkg tejföl/joghurt
150 ml tej

A töltelékhez:
3ek. olvasztott vaj/margarin
10dkg cukor
3 kk. fahéj

A kenéshez:
4ek. tejszín
2 ek. barna cukor (elhagyható, de helyettesíthető is fahéjas cukorral)

A lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót összekeverjük egy tálban, hozzáadjuk az olvasztott és langyosra hűtött vajat/margarint, a tejfölt/joghurtot és a tejet. Könnyedén összegyúrjuk, majd lisztezett deszkán 30x20cm-es téglalappá nyújtjuk a tésztát.
A tésztát megkenjük az olvasztott vajjal/margarinnal, majd a fahéjjal elkevert cukorral egyenletesen megszórjuk. Hosszanti oldalánál kezdve szorosan feltekerjük és 12 (nagyjából) egyforma vastagságú darabra vágjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsiben egymás mellé tesszük a csigákat, majd megkenjük a tejszínben elkevert barna cukorral és 220 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

Kéksajttal töltött csirkemell tejszínes mártással

Kéksajttal töltött csirkemell tejszínes mártással

500 g csirkemell
15 dkg kéksajt
olaj
2 gerezd fokhagyma
2 dl főzőtejszín
só, bors

A csirkemelleket középen felszúrjuk, kívül-belül sózzuk és zúzott fokhagymával bekenjük. Feldaraboljuk a sajtot, amivel megtöltjük a húsokat, végül fogpiszkálóval/hústűvel összetűzzük. Felhevítjük az olajat és kérget sütünk a csirkemellekre, majd visszavesszük a lángot és 15 percig lefedve pároljuk. Felöntjük a tejszínnel, sózzuk-borsozzuk (ha maradt még sajt, azt is beletehetjük) és további 30 percig rotyogtatjuk.

A mártás nagyon finom salátaöntetként is.

90 napos, ahogy mi értelmeztük

Felmerült néhány kérdés a 90 napos diétával kapcsolatban , amire azt hiszem egyszerűbb, ha egy bejegyzésben válaszolok.

Nos, kezdjük azzal, hogy mielőtt belevágtunk a fogyókúrába számtalan fórumot, weboldalt végigböngésztünk ( pl.: mindmegette.hu, 90naposdieta.hu, 90daysdiet.net) és kölcsönkaptunk egy jó kis könyvet is (http://www.libri.hu/konyv/90-napos-dieta.html).

Ezek alapján mi így értelmeztük a módszer lényegét:

Minden délelőtt gyümölcsöt kell fogyasztani, de egy órával ebéd előtt már nem szabad magunkhoz venni többet. (Kivéve persze gyümölcs napon.)
Illetve, ha banánt eszünk, akkor figyelni kell a mennyiségre, napi 3 darabnál többet nem lehet (legalábbis nem nagyon kéne) enni, a magas kalória- és cukortartalma miatt.

Ati naponta ötször étkezett, ez délelőtt kétszeri gyümölcsöt, illetve ebéd és vacsora között egy kevés ebéd maradékot vagy friss salátát jelentett. (Én csak napi négyszer ettem, mert a délutáni edzésekre nem túl okos dolog teli hassal érkezni... :-) )

Célszerű naponta 2-3 liter cukormentes folyadékot, lehetőleg vizet bevinni a szervezetünkbe.

Fehérje napon állati eredetű fehérjét kell magunkhoz venni (húst, halat, tojást, tejtermékeket) nyers, friss salátával. (Mi olykor ettünk egy kis savanyúságot is.) Napi egy-két szelet kenyér is fogyasztható.


Keményítő napon bármilyen zöldségféle, hüvelyes, rizs, köles, gersli-árpagyöngy, csicseriborsó fogyasztható sülve vagy főve, nyers, friss salátával vagy savanyúsággal, és megengedett napi egy szelet kenyér.

A szénhidrát nap a tésztaféléké, a (pék)süteményeké és ekkor is lehet nyers, friss salátát enni.
A sütik krémjei persze tartalmazhatnak bőven fehérjét, így azzal érdemes csínján bánni.

Amit mi bármelyik nap használtunk az a gomba és a tofu. Még a diétával kapcsolatos szakácskönyvekben is van eltérés, hogy kizárólag fehérje napon vagy fehérje, keményítő, szénhidrát napon is felhasználhatóak-e. Mi ez utóbbi mellett tettük le a voksunk.
Továbbá nem kategorizáltuk be a paradicsomot, a paprikát, a hagymaféléket, a spenótot, a spárgát, az olívabogyót és a kapribogyót sem, illetve sütéshez-főzéshez is használtunk mézet és gyümölcsöket. Bármilyen napon fogyasztottunk nyersen zöldségeket, igen, néha még gyümölcsnapon is, amikor már nem ment le a gyümölcs, ennyi engedmény olykor járt.

Leves, a hivatalos álláspont szerint fehérje napon fogyasztható 2 deci tészta nélkül, a főétkezés után.
Mi viszont előételként fogyasztottuk és nem csupán fehérje napon.
Fehérje napon ettük a húslevest-tészta és zöldségek nélkül, mondjuk a húsleves alapú hagyma levesből nem piszkáltuk ki a hagymát.
Keményítő napon ettük a hüvelyesekből készült leveseket-tészta és hús nélkül, bizonyos leveseket (pl.: csülkös bableves) elkészítettem már fehérje napon és a húst még aznap kiettük belőle.
Szénhidrát napon olykor ettünk "tésztalevest", az instant Smack-féléket, mondjuk ilyenkor nem volt 2. fogás.

Vannak, lesznek a blogon olyan receptek, amikben oda nem illő alapanyagok vannak. Pl.: brokkolis-paradicsomos tészta. Ezek jelentették számunkra a változatosságot, mert beleőrültem volna a paradicsomos, grízes, mákos, diós váltogatásába... Az ilyen recepteknél igyekeztünk felhívni a figyelmet, hogy nem "szabvány" étel, de biztosan előfordult néhánynál, hogy kimaradt a figyelmeztetés.

Mivel mindketten elég édes szájúak vagyunk, ezért minden nap (kivéve gyümölcsnapon) bűnöztünk is egy picit: naponta engedélyeztünk magunknak (már amennyiben nem édes volt az étel) egy Túró Rudit vagy 2 kocka étcsokit. Igazából, azzal érveltünk, hogy mi amúgy sem fogyasztjuk el azt a napi egy-két szelet kenyeret, ami megengedett lenne... :-)

Sok helyen figyelmeztetnek arra, hogy emellett a diétánál a vitaminokat és ásványi anyagot pótolni kell, ezért szedtünk mellette multivitaminot, illetve pezsgőtablettáztunk. A dm-ben elég jó áron lehet kapni őket és az ízük sem borzasztó.

Mind emellett elengedhetetlen a mozgás, nem csak a formásodás miatt, hanem mert segít az anyagcserében, segít feszesebbé tenni a bőrt és szívünket-lelkünket megerősíthetjük. :-)
Nálunk ez úgy alakult, hogy Ati 2 naponta futni járt, én napi 2-3 spinning edzésre jártam- tudom, ez kicsit extrém, de országúti biciklizésre készültem és kellett a megfelelő kondi.


Nálunk ezek voltak a "szabályok" és beváltak. Lehet mondani, hogy nem így kell csinálni, de nekünk működött.

Pikáns bagettek

Egy kedves barátnőmtől, Gabitól, kaptam ezt a remek kis receptet. Ezúton is köszönöm szépen!

Aki szeret otthon kenyérfélékkel kísérletezni az feltétlenül próbálja ki!

Aszalt paradicsomos-oreganós bagett
(4 kisebb bagetthez)

32,5 dkg liszt
2 tk. só
1 tk. oreganó
aszalt paradicsom
2 tk. cukor
2 dl. langyos víz

A cukrot elkeverjük a langyos vízben és beletesszük a szárított élesztőt. A lisztet kicsit megmikrozzuk, majd a langyos lisztben elkeverjük a sót, az oreganót, az aszalt paradicsomot. Hozzáöntjük az élesztőt és összedolgozzuk. Meleg helyen 45-60 percet a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk, 4 részre osztjuk, és bagett formájúra sodorjuk, a tetejüket 2-3 helyen bevágjuk. Kiolajozott tepsibe, egymástól kissé távolra helyezzük és újabb 30 percig állni hagyjuk. 190 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt pirosra sütjük. Amint kivesszük a bagetteket, kenjük le hideg vízzel.

Az aszalt paradicsom helyett, lehet "félig szárított paradicsomot" használni. Ez kevésbé intenzív ízű, mint az aszalt, de talán pont emiatt, én jobban szeretem.
A félig szárított paradicsom így készül: a paradicsomokat felkarikázzuk és légkeveréses sütőben 120 fokon 4 órát szárítjuk.

Elkészítettük egy másik változatát is: oreganó helyett 1 tk. szárított kakukkfüvet, aszalt paradicsom helyett 2 gerezd fokhagymát használtunk.

És végül jöjjön egy egyszerű, kenyérre kenhető szósz, ami mindkét bagetthez jól passzol szénhidrát napon.

Paradicsomos Dip

1 vöröshagyma
olaj
2 tk. cukor
4-5 ek. paradicsompüré

bors
oreganó
2 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
(1-2 kk. Erős Pista)

A felkockázott hagymát olajon pirítani kezdjük 2 tk. cukorral. Ráöntjük a paradicsompürét, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a babérlevelet, (az Erős Pistát,) sózzuk, borsozzuk, végül megszórjuk oreganóval. 1-2 percig hagyjuk rotyogni, hogy kellően összeérjenek az ízek.
(Ha nem elég sűrű, akkor adjunk hozzá étkezési keményítőt. )

Karalábé kehely

Ezt sem egy komplikált étel, sőt ez a könnyen háziasítható fajta, azaz mindenki nézze meg mi van otthon és alkosson szabadon! :)
Ezt a változatot nem fűszereztem agyon, mert a párolt répa és a hagyma elég karakteres együtt, de például simán el tudom képzelni, hogy eleve leveskockás vízben főzzük elő a karalábét, fokhagymázzuk, petrezselymezzük az ételt.

Karalábé kehely

1 nagyobb karalábé
1 répa
1 fej vöröshagyma
főtt rizs
só, bors
olaj

A karalábét félbevágjuk és a közepét kivájjuk. Felrakjuk a karalábé kelyheket sós vízben főni, egészen puhulásig főzzük, aztán kivesszük őket. Olajon megpároljuk a felkockázott hagymát, sárgarépát, a karalábé "belsőséget", aztán sózzuk, borsozzuk. Ha megpuhultak, akkor hozzákeverjük a főtt rizst és megtöltjük a karalábékat.

Chilis babos rizs

Nem tudom, ki, hogy van ezzel, de a kilencven napos alatt, nekem a keményítő napok okoztak leginkább fejtörést, mert a kedvenc főzelékeinkben, rakott zöldségeinkben van tej vagy tejföl...
Ma azonban jó kis ötletre bukkantam a Lidlben, egy félig készételt találtam: chilis babos rizst. Nem rossz elképzelés, sőt! Gyorsan be is vásároltam hozzám az alapanyagokat és Attila legnagyobb megelégedésére el is készítettem. Munka szinte alig van vele, viszont nagyon laktató.

Chilis babos rizs

egy konzerv vörös vese bab
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
olaj
só, bors, chili, pirospaprika
pritamin paprika-aki szereti annak erős zöld hegyes
1 dl paradicsompüré
(és aki kedveli, az keverjen hozzá csemegekukoricát is)
főtt rizs

A hagymát felkockázzuk és a zúzott fokhagymával olajon megpirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával. Felöntjük a paradicsompürével, sózzuk, borsozzuk, chilizzük és hozzáadjuk a konzerv babot (levestől ) . Egyet hagyjuk forrni, majd belevágjuk a paprikát és hozzákeverjük a rizst.
Létezik chilis bab fűszerkeverék is, azzal még egyszerűbbé lehet tenni a főzést.

Kakaós rolád

Nagyon gyors, nagyon könnyű, nagyon finom.

Kakaós rolád

6 tojás
4 ek. liszt
2 ek. kakaó
6 ek. cukor
1 tk. sütőpor
kajszilekvár
0,2 dl rum
1 narancs reszelt héja
1 tábla étcsoki

A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A sárgájukat a cukorral kikeverjük, apránként hozzáadjuk a lisztet, a kakaót és a sütőport. Majd óvatosan, hogy ne törjön össze a hab. hozzákeverjük a fehérjét. A sütőlapot kibéleljük sütőpapírral és ezen elegyengetjük a masszát. 190 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
Kiborítjuk egy tiszta konyharuhára és még melegen feltekerjük.
A lekvárt kikeverjük a rummal meg a narancshéjjal, majd a kihűlt piskótára kenjük, amit aztán újra feltekerünk.
A tetejét megkenjük olvasztott étcsokival.

Póréhagymás-tejszínes csirke

Ma a névnapom alkalmából kívánság napot tartottam, aminek az eredménye két recept, egy fehérje napra, egy szénhidrát napra. (Igen, megint édesség...:D)

Póréhagymás-tejszínes csirke

500g csirkemell
500 ml főzőtejszín
1 vöröshagyma
1 póréhagyma
só, bors
1 kk.szárított kakukkfű
1 kk. petrezselyem
1 tk. mustár
olaj


A csirkemellet felkockázzuk és kevés olajon megpirítjuk, majd hagyjuk a levében főni.
A vöröshagymát felkockázzuk, a póréhagymát felkarikázzuk. Olajon megpároljuk a vöröshagymát és a póréhagyma 3/4-ét. Felöntjük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a petrezselymet, a kakukkfüvet és a mustárt, majd hagyjuk egyet forrni. A tejszínes lét leturmixoljuk, majd ráöntjük a husikra. Kb. 10 percet hagyjuk együtt rotyogni.
Végül szórjuk meg a maradék póré karikákkal.

Mississippi szűz ala KaMa

Ezt a receptet a Fregatt Arizona Pub Mississippi steak-je ihlette.

Mississippi szűz ala KaMa


4 szelet szűzérme
4db csirkemáj
250 g gomba
1db kis fej vöröshagyma
2dl vörösbor
só, bors
olaj
vaj
1ág kakukkfű
1ág rozmaring
4 gerezd zúzott fokhagyma
liszt vagy étkezési keményítő

A szűzérméket sózzuk, borsozzuk, bekenjük a fokhagymával és félretesszük.
Felkockázzuk a hagymát, olajon párolni kezdjük, majd hozzáadjuk a feldarabolt gombát, sózzuk-borsozzuk.
Hideg vajon megsütjük a májakat, ha elkészültek kivesszük a serpenyőből őket, a májas-vajas zsiradékban kérget sütünk a szűzérmékre, majd ízlés szerint átsütjük a husikat. Kivesszük az érméket.
A zsiradékhoz öntjük a bort, hozzáadjuk a kakukkfüvet és rozmaringot, hagyjuk egyet forrni, végül besűrűsítjük a liszttel.
Tálaláskor a hússzeletekre helyezzük a májat, köré tesszük a gombát és meglocsoljuk a mártással.

A képen látható hercegnő burgonyát nem ajánlom fehérje napra, de talán a mellette levő sült birs még belefér a diétába.

Sült birsalma

1 birsalma vagy nagyobb savanykás alma
áfonyalekvár
kakukkfű és/vagy rozmaring
olíva olaj

Az almát kimagozzuk(esetleg meg is hámozzuk) és felkarikázzuk. Egy tepsibe olíva olajat csorgatunk, beletesszük a kakukkfüvet és/vagy rozmaringot. Ráhelyezzük az almakarikákat, a közepükre egy kiskanál áfonyalekvárt kanalazunk. 200 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük.

Tipp: Pecsenye szaftban sütve még finomabb!

Ischler/Isler

Ki ne találkozott volna már vele? A linzertésztához hasonló tészta, piros színű lekvárral, csokoládéval bevonva készül, megunhatatlan.

Ischler/Isler

18 dkg liszt
7 dkg darált dió/mogyoró/mandula
18 dkg vaj/margarin
3 tojássárgája
8 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
piros színű lekvár (málna, ribizli)
2 tábla étcsokoládé

A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, hozzádolgozzuk a cukrot, a diót/mogyorót/mandulát/, a tojássárgákat és sima tésztává gyúrjuk. Minimum egy órára a hűtőbe tesszük pihentetni.
A tésztát lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket és 180 fokra előmelegített sütőben10-12 perc alatt megsütjük tésztákat.
A megsült korongokat lekvárral összeragasztjuk és olvasztott étcsokoládéval vonjuk be.
Dobozba zárva hetekig eláll.

Mézes béles

Első körben néhány Karácsonykor készült süti receptet szeretnék megosztani, hiszen ki mondta, hogy ezeket a finomságokat, csak egyszer egy évben lehet megsütni és megenni? :D

Az első recept a mézes bélesé, Judit a családi hagyományokat folytatva minden évben elkészíti s ezt a finomságot.
Nem teljesen szénhidrát napi étel, akár csak a Kinder szelet, viszont isteni és sokáig eltartható a hűtőben. Állítása szerint nem nehéz elkészíteni, ezzel nem teljesen értek egyet...maradjunk annyiban, hogy macerás.

Mézes béles

A tésztához: (4db sütőlemeznyi tésztalap)

4 tojás
12 dkg zsír (vagy 8 dkg margarin- ha nagyon ódzkodik valaki a zsírtól)
4 kk. szódabikarbóna
8ek. méz
10 ek. tej
60 dkg cukor
180 dkg liszt

Először is vegyünk két egymásra rakható fazekat, az alsót (nagyobbikat) töltsük meg vízzel és forraljuk fel. A másik lábasban a tojást összekeverjük a zsiradékkal, a szódabikarbónával, a mézzel, a tejjel és a cukorral és a gőz fölött sűrűre főzzük. Még melegen beletesszük a lisztet és lisztezett deszkán összegyúrjuk. Négy részre osztjuk, egy félórát pihentetjük. A nagy sütőlemez "fenekét" kivajazom és azon nyújtom ki a tésztát, 190 fokra előmelegített sütőben világosbarnára sütjük, mind a négy lapot.

Krém 1:
40dkg vaj/margarin
40 dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor
6 dl tej
20 dkg búzadara

A tejből és a darából sűrű tejbegrízt főzünk. Amikor kihűlt összekeverjük a vaníliás cukorral, közben kikeverjük a cukrot a vajjal és robotgéppel jól összedolgozzuk.

Krém2.
Málna
-/szeder-/ribizlilekvár
(Aki szeret pepecselni egy kicsit, annak ajánlom Judit mániáját: a lekvár kis lyukú szűrőn való átpasszírozását, a magtalanítás jegyében)

Az alsó lapot megkenjük a krém felével, ráfektetjük a második lapot, amit megkenünk a lekvárral, rátesszük a harmadik lapot, erre jön a maradék krém, lefedjük a negyedik lapot. Legalább egy napra hűtőbe tesszük. Tálalás előtt vaníliás porcukorral meghintjük.


Boldog Új Évet!

Üdv!

Khmm, nem sűrűn írtam az elmúlt időszakban...nem is szabadkozom, mert szinte nincs olyan ember, akinek ne lenne zűrös a decembere...

Vágjunk is a közepébe, amit mindenképpen szeretnék közölni, hogy a "decemberi nagy zabálások" ellenére mindössze egy kiló jött fel.
Ez szerintem leginkább annak köszönhető, hogy reggelire továbbra is csak gyümölcsöt fogyasztok, naponta 3- 5km-t sétálunk Malomvölgyben, illetve rengeteg ásványvizet iszom.
Egyébként beiktattunk 2 saláta-gyümölcs napot, amitől az az egy kiló is simán lement, és őszintén szólva nagyon jól esett a gyomrunknak egy kis pihenés. (Mellesleg, szerintem, ez a minimális plusz, amúgy is eltűnt volna, amint visszaállunk a normál mennyiségű ételre...)

Szóval induljon 2011, új év és új receptek!

Sok sikert, kitartást és kellemes szemezgetést a receptek közt minden fogyókúrázónak és persze minden betérőnek is!