Fonott kalácskoszorú

A kép miatt elnézést, úgy elraktam a fényképezőgépem, hogy kénytelen voltam ezt a régebbi fényképet előbányászni... de végül is a receptem is jó pár éves.... :)

Fonott kalácskoszorú

3 dl tej
6 dkg kristálycukor
5 dkg olvasztott vaj
1 tk.
500 g liszt
25 g élesztő
1 citrom vagy narancs reszelt héja
(mazsola/apróra vágott aszalvány)

a kenéshez egy tojássárgája

Futtassuk fel az élesztőt langyos, cukros tejben. Egy tálban keverjük el a lisztet a sóval, tegyük bele az olvasztott vajat, majd adjuk hozzá a felfutott élesztőt (és keverjük bele a mazsolát/apróra vágott aszalványt). Kb. 20 percen át dagasszuk, amíg hólyagos és fényes nem lesz. Ezután meleg helyen letakarva kelesszük a kétszeresére.
Borítsuk lisztezett deszkára. Osszuk a tésztát három felé, majd mindegyik részből lisztezett deszkán sodorjunk ugyanolyan vastag "szálakat" , fonjuk koszorúba. Óvatosan sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd kenjük meg tojássárgájával. 10 perc pihentetés után 170 C fokos sütőben kb. 30 percig süssük, míg szép barna nem lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése