Gerslis villám töltött káposzta

Hogy is jött ez? Nos, ebédről maradt egy kevés párolt káposztám, az is villám üzemmódban készült. Aztán volt itthon egy vészesen az enyészet szélén álló kelkáposztám... Először egy sima gerslis rakott káposztában gondolkodtam, de elragadott hév...

Gerslis villám töltött káposzta

1/2 fej káposzta
1 kis hagyma
1 ek. cukor
0,5 dl 10%-os ecet
1 dl víz

olaj
1 ek. pirospaprika

8 nagy levél kelkáposzta
1 tk. szódabikarbóna

1/4 bögre gersli
olaj
0,5 dl ecet
3 gerezd fokhagyma

10 szem egész feketebors
2 babérlevél


A káposztát legyaluljuk és besózzuk, a hagymát felkockázzuk, a vízben elkeverjük az ecetet.
Olajon aranybarnává karamellizáljuk a cukrot, megfuttatjuk benne a hagymát és hozzáadjuk a káposztát. Hozzáöntjük az ecetes vizet, sózzuk-borsozzuk-paprikázzuk. 30-40 perc alatt készre pároljuk.

A gerslit alaposan leöblítjük, majd az olajban alaposan elkeverjük, hogy mindenhol érje zsiradék, ezután hozzáadunk 1 bögre vizet, a zúzott fokhagymát, megsózzuk és fedő alatt 30 percig időnként megkavarva főzzük.

A kelkáposzta leveleket lobogó sós-szódabikarbónás vízben 2-3 perc alatt megpuhítjuk. Lecsöpögtetjük,megtöltjük gerslivel, majd úgy mintha hagyományos töltött káposztát készítenénk, feltekerjük.

A párolt káposztában elkeverjük a maradék ecetet, beleszórjuk a feketebors szemeket, valamint a babérlevelet és óvatosan belehelyezzük a töltött káposztákat. Lassú tűzön, fedő alatt összeforraljuk és kész.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése