Mézes puszedli

Ez a finomság még Karácsonykor készült, de én ünneptől, évszaktól függetlenül bármikor szívesen eszem mézes puszedlit. Eme változatát meg pláne! Finom és omlós már frissen is és dobozban is az marad 1-2 hétig. (lehet, hogy tovább is eláll, de nálunk még nem fordult elő, hogy tovább megmaradt volna.) A recept Bilonka érdeme, Limara-tól kezdve Trinity-ig (Zamat és illat) mindenki őt dicséri, és most én is beállnék a sorba...

Mézes puszedli

3 tojás sárgája
1 egész tojás
15 dkg porcukor
3 tk. mézeskalács fűszerkeverék/1 tk. őrölt fahéj+1 tk. őrölt szegfűszeg+1 tk. őrölt gyömbér
4 ek. tejföl
25 dkg méz
5 dkg zsír/vaj
60 dkg liszt
2 tk. szódabikarbóna

1 tábla magas kakaótartalmú étcsoki

A mézet és a zsírt (vajat) összeolvasztjuk. Egy tálban összekeverjük a tojássárgákat, az egész tojást, a porcukrot, a fűszer(eke)t a tejföllel. Ezután hozzáadjuk a mézes zsírt/vajat. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, hozzáadjuk a mézes elegyet és egy fakanállal alaposan elkeverjük. A tálat fóliával lefedjük és egy estére hűtőben pihentetjük.
Vizes kézzel golyókat formázunk a tésztából, a golyók közepébe mélyedést vájunk, egy kávéskanálnyi lekvárt töltünk, majd összezárjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire egymástól távolra rakjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 9-10 perc alatt készre sütjük.
Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk és a kihűlt puszedliket belemártjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése