Paradicsomos-bazsalikomos izék

Limara-nak köszönhetően, igen csak megszerettem magam készíteni a péksüteményeket, sőt szívesen kísérletezgetem bevált receptek átvariálásával. Nos ez is egy ilyen próbálkozás eredménye, gondolkoztam mi legyen neve, és mivel egyértelműen ez egy IZÉ, így maradtam is ennél...

Paradicsomos-bazsalikomos izék

30 dkg liszt
4 dkg olvasztott vaj
1 tojás + 1 tojás a kenéshez
1 ek. só
1 tk. cukor
1 ek. tejföl
30 ml tej
kb. 100 ml langyos víz
1 zacskó porélesztő

2 db paradicsom
friss bazsalikom
bors
őrölt fokhagymapehely
olívaolaj

A tejet elkeverjük a tejföllel, a cukorral és langyosra melegítjük, ebben az elegyben felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet és a sót összeforgatjuk és langyosra mikrózzuk, a közepébe mélyedést vájunk beleütjük a tojást, beleöntjük az élesztős tejet meg az olvasztott vaj. Gyúrni kezdjük és óvatosan adagolunk hozzá annyi vizet, amennyit felvesz. Addig dagasszuk amíg már nem ragad a kezünkhöz a tészta, takarjuk le és kelesszük a duplájára.
Osszuk négyfelé és formázzunk belőle gombócokat, pihentessük 10-15 percig, majd kör alakúvá húzzuk-nyújtsuk.
Aztán

vagy
1. ahogyan Limara tekeri fel a molnárkát, úgy tekerjük fel mi is a tésztát. A tetejét vagdossuk be, kenjük meg a tojással és a tetejére tegyünk pár paradicsomkarikát, szórjuk meg frissen őrölt borssal, őrölt fokhagymapehellyel és apróra vágott bazsalikom levéllel.

vagy
2. készítsünk tölteléket: olívaolajon futtassuk meg a paradicsomkarikát, szórjuk meg frissen őrölt borssal, őrölt fokhagymapehellyel és apróra vágott bazsalikom levéllel. A kilapított tésztára kanalazzuk a tölteléket és Limara-módjára feltekerjük. Majd megkenjük a tojással.

Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, 15 percen át kelesztjük és 180 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése