Fahéjas kölesgolyó mandarin mártással

Gasztroboszinál láttam a vaníliás kölesgombócot, amiről eszembe jutott, hogy hasonlóan főztem már kölest (mákpudinggal töltött kölestekercs vagy a kókuszos kölesgolyó esetében) és mivel volt vagy 1 kiló mandarin, ami sürgős felhasználásért kiáltott, így megszületett eme finomság:

Fahéjas kölesgolyó mandarin mártással

1/2 csésze köles
2 csésze víz
1 tk. vaníliaaroma
1 csipet só
2 ek. cukor
1 tk. fahéj
(zabkorpa)

3 mandarin
1 narancs leve és reszelt héja
2 ek. méz


A kölest feltesszük főni egy csipet sóval, vaníliaaromával, mézzel. Mikor elfőtte a levét, megszórjuk és elkeverjük benne a fahéjat, letakarva állni hagyjuk 20 percen át.
Kézzel kis golyókat gyúrunk, ha nem elég gyúrható, akkor adjunk hozzá egy kevés zabkorpát.

A mandarint megpucoljuk és lehártyázzuk. Egy lábasban melegíteni kezdjük a mandarint a narancslével, narancshéjjal és mézzel. Ha eléggé összeesett (kb.20 perc) pürésítsük és adjuk hozzá a keményítőt. Forraljuk fel és már önthetjük is a golyókra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése