Baranyai mákos gugó (avagy bubóta, vagy bobályka)

A mákos gugó nem más, mint a mákos guba baranyai elnevezése. A legnagyobb különbség, hogy nem kell nyakon önteni tejjel, ( persze lehet,) csupán a friss gubát meglocsoljuk langyos mézzel és megszórjuk darált mákkal. Mennyei.

Baranyai mákos gugó (avagy bubóta, vagy bobályka)

50 dkg liszt
½ tasak porélesztő
30 g cukor
50 g zsír vagy vaj
2 db tojás
1 csipet só
1,5-2 dl langyos tej

2 evőkanál méz
80 g darált mák

A lisztet elkeverjük a cukorral, az élesztővel, a sóval, a tojásokat és a zsírral. Apránként hozzáadjuk a tejet, addig dagasztjuk a tésztát, amíg nem ragad a kezünkhöz és a tálhoz. (Ha kell, adjunk még lisztet hozzá.)
30 percet pihentessük, majd formázzunk ki hengereket, a tetejüket vagdossuk be, hogy könnyebb legyen a sütés után felszeletelni.
200 fokra előmelegített sütőben, alul-felülsütésre állítva, a középső rácson süssük világosbarnává.
Ha kihűlt vágjuk karikákra, locsoljuk meg olvasztott mézzel és darált mákkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése