Fumu

"A fumu gyermeket formázó, díszített ünnepi kalács, változatos és finom töltelékkel. Általában 43-45 cm hosszú, 26-30 cm széles, 9-12 cm magas, tömege 4-6 kg. Egyedi elkészítésű, ezért a méretek változhatnak. For­mában sütik, hosszú­kás, szögletes alakú, a felső felületén a jellegzetes babafigurás díszítések jól láthatók, szép fényes, sötétbarna színű. A sütőformával érintkező oldalak és a fumu alja világosbarna. A tészta 2-3 kg búza finomlisztből, tej, zsír, cukor, 8-10 db tojás és élesztő hozzáadásával készül. Tölteléknek diót, mákot, aszalt szilvát, almát, fügét, szőlőt szoktak beletenni, kinek mire van gusztusa és lehetősége.

A fumu évszázadok óta ismert, ünnepi tésztaféle a dél-zalai falvakban. A hetési A XIX-XX. század fordulóján elmaradhatatlan fogása volt a gyermekágyas asszonynak vitt étrendnek. Néhol nemcsak a komaasszonynak, hanem a szomszédoknak, rokonoknak is illett vinni ételt. Lehetőség szerint vasárnapra maradt az utoljára vitt étel: erre az ún. "niézü"-re púpozott kosárral hozták az ételt. "Az utolsó ételvitelnél kimaradhatatlan volt régebben a pólyásgyermekalakú "fumu". E tészta olyan nagyságú, mint egy csecsemő. Egyes helyeken fejkötőt tettek a léjére s az egészet az ún, korozsmába beletakarták. Ezen utolsó ételvivés alkalmával jó mulatságot, göcsejiesen 'dári­dombot’ csapnak, melyen a komák, közeli szomszédok és rokonok vannak jelen. Ilyenkor a fumut az Atyának s Szentlélek-istennek nevében keresztelik s a vendégek között szétosztják, kik abból esznek. Néhol ez volt a paszita.(Gönczi, 1914. 323.)"

Forrás: http://www.pekszovetseg.hu/fumu-baba-alaku-kalacs

Én lebutítottam egy sima fonott kalácsra... de mutatós és finom is.


Fumu

A tésztához:
500 g liszt
100 g olvasztott vaj/margarin
2 db tojás
1 teáskanál só
2 evőkanál cukor
2 dl tej
1 zacskó porélesztő

töltelék:
5 evőkanál cukrozott darált dió
5 evőkanál cukrozott darált mák
4 evőkanál aprított aszalt szilva
1 zacskó vaníliás cukor
100 g olvasztott margarin
egy tojás a kenéshez

A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet és a sót összekeverjük, langyosra mikrozzuk. Hozzáadjuk az olvasztott vajat/margarint, a tojásokat és az élesztős tejet. Hólyagosra dagasztjuk, egészen addig, míg elválik a tészta a kezünktől és a táltól. Meleg helyen egy órán át kelesztjük.
A megkelt tésztát három részre osztjuk. Téglalap alakúvá nyújtjuk, mindegyiket megkenjük
olvasztott margarinnal, az egyiket mákkal, a másikat dióval töltjük meg, a harmadikat megszórjuk a vaníliáscukorral és arra terítjük az aprított aszalt szilvát. Feltekerjük őket és hármasfonásba rendezzük. Sütőpapírral bélelt tepsiben még 20 percet kelesztjük.
A fumu tetejét megkenjük enyhén felvert tojással és 190 fokra előmelegített, alul-felül sütésen, a
középső rácson aranybarnára sütjük. (kb. 30 perc a sütési idő)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése