τσουρέκι (Tsoureki)

A Tsoureki Görögországban a termékenység és az áldás jelképe. A legfontosabb alkotóeleme a főtt – általános esetben piros – tojás, amely a termékenységet, az új életet, illetve húsvét révén a feltámadást szimbolizálja. Az általam készített Tsoureki egy pólyában fekvő gyermeket ábrázol, ezért készült ilyen formában a fonat. A fonatok, amúgy a szamszára fonalait, vagyis az élet terét jelképezik. A pólyaforma mellett számtalan forma (pl. fonott kör, egyszerű fonott „kifli”, stb.) előfordul, a lényeg, hogy csavart legyen.

τσουρέκι (Tsoureki) (2 kalácshoz)

500 gramm liszt
125 gramm olvasztott margarin
125 gramm cukor
2 zacskó porélesztő
1 teáskanál só
2 tojás
100 ml tej
1 tojás sárgája a kenéshez
1 csipet őrölt szegfűszeg
1 csipet őrölt kardamom
1 csipet szerecsendió
2 fahéjrúd
30 ml víz a fahéjhoz
szezámmag a szóráshoz
2 db főtt tojás ”kisdednek”

A fahéjrudakat kisebb darabokra törjük, majd annyi vízben, amennyi pont ellepi, forrásig hevítjük, ezután 10 percig lefedve állni hagyjuk. Szűrőn átszűrjük a fahéjas vizet.

A tojást kissé felverjük, hozzáöntjük a fahéjas vizet, az olvasztott margarint, a tejet. A lisztet a cukorral, az élesztővel, a sóval és a fűszerekkel elkeverjük, majd hozzáadjuk az előzőekben összekevert nedves hozzávalókat. Kézzel addig dagasszuk, amíg egy közepesen lágy tésztát nem kapunk. Ezután fedjük le és langyos helyen hagyjuk másfél-két órát kelni.

Miután kivettük, kettéválasztjuk, és hosszú rúddá nyújtjuk, sodorjuk. Középen félbehajtjuk és a két végét összefonjuk. A hajtott részen az üreget akkorára tágítjuk, hogy elférjen benne egy héjas főtt tojás.

Ezután sütőpapírral bélelt tepsin még 15 percet pihentetjük, majd megkenjük a tojássárgájával és megszórjuk szezámmaggal. Végül 180 fokra előmelegített, alul-felül sütésre, állított sütőben a középső rácson 25-30 perc alatt készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése