Húsvéti ajánló - játék

Húsvéti ajánló - játék

Egy kicsit rendhagyó bejegyzés következik, ugyanis egy kis "játékra" invitált Hani, az Ízemlékek blog szerzője. Csupa Csoki, a Mézes Otthon írója, már tavaly is útra indította ezt a jó kis húsvéti étel ajánlóját.


A játék szabályai az alábbiak:
Írj egy bejegyzést Húsvéti ajánlat címmel! A bejegyzésedben ajánlj 5-10 ételt, mely jó választás lehet az ünnepi asztalra! Nem kell, hogy összefüggő menüsor legyen, ahogy kedved tartja, akár süteményválogatás is lehet.
Ha megkapod a játékot, küldd tovább 10 bloggernek, bejegyzésedben, ne felejtsd el megemlíteni, hogy ki hívott meg a játékra!

Az én kiválasztottjaim a rendszeres olvasóim közül kerültek ki, azonban 3 bloggernek nem nyilvános a blogja, így amennyiben elfogadják a felkérést, felajánlottam, hogy itt tegyék közzé a menüiket.

MSE
Judit
Zsu
Jutka
Lily

Dius
Vadcic

És akkor most több, nem bekategorizálható recept következik.

Falatkák:

Sültpaprika salsával töltött tojás


4 db keményre főtt tojás
2 db piros kaliforniai paprika
0,5 dl sűrített paradicsom
1 ek. olívaolaj
1 tk. bors
1 tk. almaecet
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
ízlés szerint metélőhagyma
1 szikkadt zsemle

A paprikákat alaposan megmossuk, szárazra töröljük, 3-4 darabba vágjuk és kicsumázzuk őket.
A paprikákat,héjukkal felfelé, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és 220 fokra előmelegített sütőbe rakjuk. Addig sütjük, míg a héjuk feketedni nem kezd, kivesszük és hagyjuk kihűlni. Lehúzzuk a paprikák héját.

A zöldség húsát, a paradicsompürével, az olívaolajjal, az almaecettel, sóval és borssal pürésítjük, majd beleszaggatjuk a szikkadt zsemlét és összeforgatjuk.
A tojásokat félbevágjuk, a tojássárgákat eltávolítjuk és azokat is a salsába keverjük, majd
beleaprítjuk a metélőhagymát.

Végül a sültpaprika salsát a tojásfehérjébe kanalazzuk.


Tejszínes sonkakrémmel töltött falatkák (15 db)

A tésztához:
112,5 g zsír
110 ml víz
10 g cukor
1 csipetnyi só
112,5 g liszt
4 tojás

A sonkakrémhez:
150 g főtt sonka ledarálva/lereszelve
2 dl főzőtejszín
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen reszelt torma
3 dkg füstölt sajt

Egy fazékban felforraljuk a vizet, sót, cukrot a zsírral és állandó keverés mellett hozzáadjuk a lisztet, ezután lassú tűzön addig pirítjuk (kb. 2 perc), amíg a massza elválik az edény falától. Levesszük a tűzhelyről, kicsit hagyjuk hűlni a masszát, majd EGYESÉVEL hozzáadjuk a tojásokat és kézi mixerrel jól kikeverjük, krémszerű masszát kell kapnunk.

Nyomó-/habzsákba töltjük a tésztát, és sütőpapírral bélelt tepsire egymástól távolra nyomjuk a fánkokat. 25-30 percig pihentessük.

200fokra előmelegítjük a sütőt, a középső rácson, alul-felül sütésen, 20-25 perc alatt készre sütjük. (Sütés közben ne nyissuk ki a tűzhely ajtaját, mert összeesik a tészta!!!)

Egy serpenyőben megpirítjuk a sonkát és felöntjük tejszínnel, felforraljuk és hagyjuk besűrűsödni. Ízesítjük a tormával, ha kell sózzuk. Belereszelünk kb. 1,5 dkg füstölt sajtot, alaposan elkeverjük és félretesszük hűlni.

A kihűlt fánkot hideg vízbe mártott késsel félbevágjuk és megtöltjük a hideg sonkakrémmel.


Leves:

Tormakrémleves

5 evőkanál frissen reszelt torma
1 evőkanál olaj
3 dl tej
1 evőkanál liszt
3 dl víz
1 húsleveskocka
2 szelet érlelt sonka
ízlés szerint só

A reszelt tormát olajon megpirítjuk, felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a húsleves kockát, ha kell sózzuk, majd hagyjuk egyet forrni. Miután felforrt, a tejben elkeverjük a lisztet és hozzáöntjük a leveshez. Ezt ismételten felforraljuk. Ezután ízlés szerint leturmixolhatjuk és utána, ha szükséges sózhatjuk.

A vékony cikkekre vágott sonkát egy csepp olajon megpirítjuk és tálaláskor a leves tetejére szórjuk.


Főétel:

Amerikai, mézben sült sonka

Bármilyen főtt sonka (én lapocka sonkát használtam)
1 csésze barnacukor kilónként
¼ csésze méz kilónként
2 teáskanál mustár kilónként
15-20 db szegfűszeg az egész sonkához
fél teáskanál keményítő kilónként

A sonkát egy tűzálló edénybe helyezzük és kilónként 20 percig (vagyis egy 1 kilós sonkát 20, egy másfél kilósat 30 percig, stb.) – sütjük.

Miközben sül elkészítjük hozzá a mázat. Egy edényben közepes lángon, folyamatos keverés mellett összekeverjük a kilónként 1 csésze barna cukrot, ¼ csésze mézet, 2 teáskanál mustárt és a fél teáskanál keményítőt, vigyázva, nehogy odaégjen. Fontos, hogy a masszát melegen tartsuk, mert úgy tudjuk könnyedén felvinni a sonkára.

Amikor elkészült az elősütés, kivesszük a sonkát és gyémánt alakban kb. 1 cm mélyen bevagdossuk. A bevagdosott sonkát megkenjük a masszánk egyik felével, majd a vágások metszőpontjaiba beleszúrjuk a szegfűszeget. Visszatesszük a sütőbe és kilónként 20 percig tovább sütjük. Ezután kivesszük, megfordítjuk a sonkát és megismételjük az előző műveletet (vagyis bevágjuk, bekenjük és a szegfűszeggel megtűzdeljük) és kilónként újabb 20 perc alatt készre sütjük.


Nyúlragu batyuban

500 gramm darabolt nyúlhús
2 evőkanál olívaolaj
2 kockára vágott vöröshagyma
100 g császárszalonna
2 gerezd fokhagyma
1 csokor kakukkfű
1 darabka vaj
10 dkg gomba
1 répa apróra vágva
1 krumpli apróra vágva
1 evőkanál liszt
400 ml csirke alaplé
egy kis vörösbor
1 kis csokor apróra vágott tárkony
rozmaring levél
1 felvert tojás

A tésztához:
600 gramm liszt
150 gramm zsír
150 gramm vaj
2 evőkanál jég hideg víz

A nyúlra az olívaolajon kérget sütünk, hogy az ízek bennmaradjanak, majd kivesszük az edényből. Ezután ugyanabban az edényben megpirítjuk a hagymát és a szalonnát az olajon. Ezután hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát, darabokra vágott kakukkfüvet, egy darabka vajat, a darabokra vágott gombát, répát, krumpli és ízlés szerint sót, borsot. A lisztet keverjük el a húslevessel, majd öntsük fel vele a zöldségeket, végül tegyük vissza a húst és kb. egy óra alatt pároljuk puhára.

Eközben a lisztből, a zsírból, a vajból és a vízből gyúrjunk egynemű tésztát. Formáljunk egy gömböt és szorosan tekerjük folpack fóliába, majd 30 percre rakjuk a hűtőbe.

A 30 perc elteltével vegyük ki a tésztát és lisztezett munkafelületen nyújtsuk kör alakúra. Kanalazzuk bele a ragut, majd a széleit óvatosan fogjuk össze és egy konyhai kötözővel, vagy spárgával kötözzük össze a batyu ”száját”. Dugjuk a rozmaring ágakat a kötözéshez díszítésnek. A batyukat tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe és tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, ahol alul-felül sütésen nagyjából 35 perc alatt készre sütjük.


Citromos-kakukkfüves-fehérboros nyúl

4 hátsó nyúlcomb
1 csokor kakukkfű
6-8 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
1 citrom leve
ízlés szerint bors
2 evőkanál zsír
1 dl fehérbor
3 dl húsleves

A nyulat egy tálba helyezzük, ráreszeljük a fokhagymát, rávagdossuk a kakukkfű ágakat, meglocsoljuk a citromlével, borsozzuk végül felöntjük az olajjal és jól bedörzsöljük az eleggyel a combokat. Ezután az egészet hűtőbe tesszük és legalább 3-4 órát hagyjuk pácolódni.

Miután kivettük, egy nagyobb méretű edényben felforrósítjuk, a zsírt beletesszük a combokat és a páclevet, majd magas lángon kérget sütünk a nyúlra, hogy a nedvesség és az ízek belül maradjanak.

Ezután visszavesszük a lángot hozzáöntjük a húslevest és a fehérbort, majd közepes lángon puhára fűzzük. Onnan tudjuk, hogy kész, hogy egy hústűt a csont mellé szúrva már nem véres húslé szivárog. A tökéletesen elkészített hús könnyedén leválik a csontról.

Desszert:

Citromkrémes fánkocskák (20db-hoz)

Tésztához:
112,5 g zsír
110 ml víz
10 g cukor
1 csipetnyi só
112,5 g liszt
4 tojás

A krémhez:
400 ml tejszín
2 zselatinfix
6 ek. porcukor
1 citrom héja
a díszítéshez bogyós gyümölcsök
porcukor a tálaláshoz


Egy fazékban felforraljuk a vizet, sót, cukrot a zsírral és állandó keverés mellett hozzáadjuk a lisztet, ezután lassú tűzön addig pirítjuk (kb. 2 perc), amíg a massza elválik az edény falától. Levesszük a tűzhelyről, kicsit hagyjuk hűlni a masszát, majd EGYESÉVEL hozzáadjuk a tojásokat és kézi mixerrel jól kikeverjük, krémszerű masszát kell kapnunk.
Nyomó- vagy habzsákba töltjük a tésztát, és sütőpapírral bélelt tepsire egymástól távolra nyomjuk a fánkokat. 25-30 percig pihentessük.
200fokra előmelegítjük a sütőt,
a középső rácson, alul-felül sütésen, 20-25 perc alatt készre sütjük. (Sütés közben ne nyissuk ki a tűzhely ajtaját, mert összeesik a tészta!!!)

A tejszínt felverjük a zselatinfix-szel, hozzáadjuk a porcukrot és a citromhéjat. 20 percre a hűtőbe tesszük.

A kihűlt fánkot hideg vízbe mártott késsel félbevágjuk, a citromkrémet nyomó-vagy habzsákba kanalazzuk és megtöltjük az tészta alját, megszórhatjuk bogyós gyümölccsel, visszahelyezzük a tetejét és porcukorral meghintjük.


Fonott kalácskoszorú

50 dkg liszt
5 dkg cukor
1 zacskó élesztőpor
1 teáskanál só
1 citrom reszelt héja
2,5 dl tej
1 db tojás
1 maréknyi mazsola
1 tojássárgája a kenéshez

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk és langyosra mikrozzuk. Hozzáadjuk a cukrot, az élesztőport, a sót, a reszelt citromhéjat, majd apránként hozzádagasztjuk a tejet, végül beleütjük a tojást is.
Addig dagasztjuk, ütögetjük, amíg elválik a tál falától és a kezünkre sem ragad a tészta. Belekeverjük a mazsolát, majd letakarva egy órán átkelesztjük.
A megkelt tésztát három részre osztjuk. Mind a háromból egy hosszabb rudat csavarunk-sodrunk és hármasfonással köralakban összefonjuk.
Célszerű egy kerek sütőpapírral bélelt tortaformába helyezni és a közepébe pl. egy konzervdobozt helyezni, így biztosan nem deformálódik a koszorúformánk a sütés során.
A kalács tetejét megkenjük az enyhén felvert tojássárgával.
190 fokra előmelegített, alul-felül sütésre állítva, a középső rácson 20 perc alatt készre sütjük

Simnel torta

4 db tojás
175 g barnacukor
175 g olvasztott, langyos vaj
1 teáskanál fahéj
3 evőkanál tej
100 g mazsola
100 g apróra vágott kandírozott gyümölcs
1 citrom reszelt héja
250 g liszt
50 g őrölt mandula
1 teáskanál sütőpor
1 evőkanál rum
2 evőkanál kajszilekvár
400 g marcipán
+ 1tojás

Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjéből verjünk kemény habot.
A tojás sárgákat habosra keverjük a cukorral és hozzáadjuk az olvasztott vajat. Ízesítsük a fahéjjal, keverjük bele a mazsolát, a kandírozott gyümölcsöket, a tejet és a reszelt citromhéjat.
A lisztet, a mandulát és a sütőport keverjük össze és adjuk a tojássárgás masszához, végül óvatosan adagoljuk hozzá a fehérjehabot.
Kivajazott-kilisztezett kerek tortaformába öntsük a masszát és 150 fokra előmelegített, alul-felül sütésre állított sütőben, a középső rácson süssük egy órán át, mindenképpen ellenőrizzük tűpróbával ellenőrizzük, hogy jól átsült-e.
Rácsra borítva hagyjuk kihűlni.
A lekvárt és a rumot keverjük össze és kenjük be vele a torta tetejét.
300 g marcipánt nyújtsunk ki és tegyük a lekváros-rumos keverékre. A maradék marcipánból formázzunk golyókat és díszítsük a sütinket velük.
Verjünk fel egy tojást és kenjük le vele a marcipánt. Forrósítsuk fel a sütőt és állítsuk GRILLEZÉSRE. Tegyük vissza tortát, hogy a marcipán kicsit megpiruljon, de ne olvadjon szét! Ez maximum 2-3 percet vesz igénybe, ezért mindenképpen maradjunk a sütő közelében!!!!!

Ital:

Eggnog (klasszikus brit recept)

6 tojássárgája
600 ml tejszín
2 csésze tej
1 csésze cukor
fél evőkanál vaníliaaroma
fél evőkanál szerecsendió
fél csésze rum

A tojássárgáját a cukorral habosra verjük. Hozzáadjuk a vaníliaaromát és a szerecsendiót. Ezután hozzákeverjük a tejszínt, a tejet, valamint apránként a rumot (hogy ne csapódjon ki). Végül kemény habbá verjük a tojásfehérjét és belekeverjük.
Az Eggnog-ot érdemes pár órára hűtőbe tenni, hogy jobban összeérjenek az ízek. Tálalás előtt keverjük fel és reszeljünk rá szerecsendiót.


8 megjegyzés:

  1. Köszönöm, hogy rám gondoltál. Szép hetet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Neked is! :)
      Ma végigfutottam a blogodon...jaj, olyan gyönyörűséges minden! :)

      Törlés
  2. Először is grat a menühöz, éhes lettem...

    Másodszor köszönöm szépen a meghívást és a lehetőséget, hogy nálad is közzétehetem, ha lesz időm összeállítani! Mindenképpen megpróbálok időt szakítani rá, bár nem tudom, hogy lesz-e mindenhez fényképem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :)
      Az is jó. ha csak 2-3 darabot publikálsz, rugalmas szabályok :D
      És készülj a jövőre,fényképezz le idén mindent! :)

      Törlés
  3. Köszönöm szépen a játékot! Kellemes ünnepet, sok locsolót! Nagyon tetszenek a receptjeid :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon klassz lett az összeállításod! Gratulálok! Nekem a batyus nyuszi a kedvencem:-)!

    VálaszTörlés