Bogyós kalács szilikonformában, házi fagyival

Egy jól bevált alaprecept (pl.: itt is ezt használtam) bogyós gyümölcsökkel kiegészítve, szilikon muffinformában sütve, bogyós gyümölcsös  házi fagylalttal tálalva. A fagyi receptjért ezer hála és köszönet Hani-nak, az Ízemlékek blog írójának!

 Bogyós kalács szilikonformában, házi fagyival
 
Kalács:

500 g liszt
100 g olvasztott vaj/margarin
2 db tojás
1 teáskanál só
2 evőkanál cukor
2 dl tej
1 zacskó porélesztő

szeder, málna, eper, ribizli, áfonya

A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet és a sót összekeverjük, langyosra mikrozzuk. Hozzáadjuk az olvasztott vajat/margarint, a tojásokat és az élesztős tejet. Hólyagosra dagasztjuk, egészen addig, míg elválik a tészta a kezünktől és a táltól. Meleg helyen egy órán át kelesztjük
12 egyenlő darabra osztjuk, kis gombócokat gyúrunk, melyek közepébe bármilyen bogyós gyümölcsöt rejtünk. A muffinformákba téve, még 20 percet kelesztjük.
A sütés előtt megkenjük enyhén felvert tojással és 190 fokra előmelegített, alul-felül sütésen, a
középső rácson aranybarnára sütjük.

Házi fagyi

Hozzávalók:

1 bögre bogyós gyümölcs (pl.: málna, szeder, eper, ribizli, áfonya)
1 bögre natúr joghurt
fél bögre szőlőcukor
pár csepp citromlé

Elkészítés:

A megtisztított gyümölcsöket pépesítsük, öntsük hozzá a joghurtot és a szőlőcukrot, majd csurgassunk rá pár csepp citromlevet, és jól turmixoljuk össze az egészet. Tegyük műanyag dobozba, rakjuk a fagyasztóba és félóránként kevergessük át, 2-3 óra múlva már tálalható.
Hani tanácsa, amit érdemes megfogadni: "Fontos, hogy a fogyasztás előtt kb. 10 perccel vegyük ki a mélyhűtőből (ez attól is függ, mennyire van meleg), ne legyen annyira „kockára” fagyva, szebben lehet akkor gombócolni."




4 megjegyzés:

  1. Ez valami mennyei lehet! :)
    Muszáj kipróbálnom, minél hamarabb!

    Puszi :*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az! És a fagyi olyan könnyű és finom!!! :)

      Törlés
  2. Örülök, hogy ízlett a fagyi Nektek is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, isteni. Valamelyik nap kipróbálom nektarinnal is. :)

      Törlés