Nektarinleves kölesgombóccal

Érik a kopaszbarack, de olyan ütemben, hogy nem győzöm kitalálni, mit is kezdjek vele... készült már pite, fordított túrótorta (hamarosan megírom azt is), turmixok egész tárháza és most ez, a gyömbérrel ízesített leves. Nem kis adag, de a levest nyugodtan kortyolgathatjuk napközben italként is.
Érdemes kipróbálni más fűszerekkel is, például fahéjjal, szegfűszeggel.

Nektarinleves kölesgombóccal

15 db nagy nektarin
10 g friss gyömbér
1/2 citrom leve és reszelt héja

150 ml köles
1 evőkanál méz
1 teáskanál vaníliaaroma

A kölest többször alaposan átöblítjük és kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük, ízesítjük a mézzel, valamint a vaníliaaromával. Alacsony lángon addig főzzük, míg elfő a leve, levesszük a tűzről, fedőt teszünk rá és hagyjuk langyosra hűlni.
Gyúrjunk belőle kis gombócokat.

A barackokat megmossuk, félbevágjuk, eltávolítjuk a magjukat. Egy fazékba tesszük a gyümölcsöt, meglocsoljuk a citromlével, hozzáadjuk a citromhéjat és a friss, reszelt gyömbért. Alacsony lángon melegíteni kezdjük, hagyjuk, hogy levet engedjen.  5 percig főzzük.
Adjunk hozzá vizet, aminek mennyisége attól függ, hogy mennyire szeretnénk hígabb vagy sűrűbb levest kapni. Végül turmixoljuk le.

10 megjegyzés:

  1. Már napok óta azon töprengek, mit készíthetnék kölessel. :)
    A legjobbkor jött ez az izgalmas recept, köszönet érte!
    A köles amúgy könnyen összeáll gombóccá? :) Picit félek azért tőle, hogy nekem csakazértis szétesik majd... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :)))
      Langyosra hűlve könnyen formáztam, nem esett szét.
      Ha esetleg mégis ilyen probléma lenne, akkor keverj hozzá 1 evőkanálnyi étkezési keményítőt vagy ha az nincs kéznél, akkor vaníliás pudingport.
      Sőt szerintem, ha a főzés végén egy kis vízben elkevered valamelyiket és úgy adod a köleshez, akkor szinte biztos, hogy nem hullik darabjaira később. :)

      Törlés
    2. Jaj, és még valami a köles így nem túl édes, mert a barackunk éppen elégé az... szóval ha Nálatok nem annyira édes, akkor kompenzálj a kölesnél. :)

      Törlés
    3. Köszi szépen az instrukciót, így már bátrabban belevágok és kölest-gombolyítok!
      Puszillak

      (nekem is chatelhetnékem támadt, ha van kedved/időd a napokban :))

      Törlés
    4. Ok, írj rám fb-on, amikor gép előtt vagy, aztán egyeztetünk. :))

      Törlés
  2. ÓÓÓ, ez nagyon jól hangzik, ráadásul már én se nagyon tudok mit kezdeni ezzel a rengeteg nektarinnal!
    És Katako rákérdezett, ami nekem is eszembe jutott... mert nálam mindig ott a "tutiranemfogösszeállni"-faktor. :)) De akkor ezzel keményítős vagy pudingporos módszerrel megpróbálom. Lehet különbség a keményítő és a pudingpor között?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, nem kell így megijedni, összeáll az! :)

      Hogy kérdésedre válaszoljak, nem nincs különbség, bármennyire is kiábrándító, de a pudingporok csak ízesített keményítőporok...

      Szóval hajrá lányok! ;)

      Törlés
    2. Megint tanultam valamit... :D
      Ha már ilyen interaktív vagy, nem jössz kicsit chatelni?

      Törlés
    3. Adj egy félórát és jövök.

      Törlés