Rakott kel, kicsit másképp

A rakott kelről nekem először a jó kis darált húsos-tejfölös verzió ugrik be. Igen ám, de mit tegyen az ember lánya, ha egy forró nyári estén szinte könyörög a felhasználásért a  kelkáposzta, azonban se darált hús, se tejföl, de még krumpli sem volt, hogy egy kis főzelék készüljön belőle... Persze jobb esetben a ház asszonya erőt vesz magán, aztán elmegy egy non-stop hipermarketbe vagy ami még jobb, elküldi a ház urát bevásárolni... Na, ha  ezt választottam volna, akkor nem ülnék itt és gépelném a bejegyzést. :)

Rakott kel, kicsit másképp

1 db közepes fej kelkáposzta
1 bögre  rizs
4-5 db nagy, érett paradicsom
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kisebb rozmaring ág
1 db babérlevél
1 evőkanál cukor
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
olívaolaj

A rizst pergősre főzzük. (Oké, az se baj, ha kicsit ragacsos.)

A kelkáposztáról a külső leveleket (kb. 6-8 db-ot) egészben leszedjük, a  maradék zöldséget laskára vágjuk és lobogó sós-szódabikarbónás vízben 2-3 perc alatt megpuhítjuk.
Kiolajozunk egy hőálló tálat és néhány nagyobb levéllel kibéleljük az alját.

A paradicsomokat kicsumázzuk és felkockázzuk. Olívaolajon megrottyantjuk, hozzáadjuk a babérlevelet, az apróra vágott rozmaringot, ízesítjük cukorral, sóval, borssal. Fedő alatt, alacsony lángon 10 percig főzzük. 3 evőkanálnyit tegyünk félre.
Adjuk hozzá a főtt rizst és a laskára vágott, 2-3 percen át főtt kelkáposztát. Keverjük össze, halmozzuk a kelkáposztára, majd a maradék levelekkel takarjuk be.
Locsoljuk meg az egy kevés olívaolajjal elkevert maradék paradicsomszósszal és 200 fokra előmelegített sütőben pirulásig süssük.



4 megjegyzés:

  1. ÓÓÓ, szuper jól emlékeztem Rád! Még a Delimano-s versenyen "szúrtalak ki", de valahogy csak nem értem ide sose a blogra... pedig mennyi jóféle étel van itt!
    Szuperek a fotók, szuperek a receptek, csak gratulálni tudok hozzá!
    Őszintén szólva, Neked kellett volna nyerned...

    Üdvözlettel: Tamara

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tamara!

      Örülök, hogy itt köszönhetlek!
      Köszönöm a dicsérő szavakat, igyekszem a tőlem telhető legjobbat nyújtani.

      Üdvözlettel: Judit

      Törlés
  2. Jujj de jó csudijó , hogy idetalàltam!♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És én is örülök, hogy itt vagy! :) Remélem, sok hasznos receptet, ötletet találsz! <3
      Ha valamit újragondolsz, másképp ízesítesz, csinálsz, azt szívesen látom-olvasom kommentben itt vagy a facebook oldalon. :)

      Törlés