Triplán citromos süti

Mohánál, a Moha Konyha blogon találtam egy jó kis szaftos piskótát, amikor oroszkrém torta recept után kutattam, ez lett a süti alapja megfejelve egy kis citromhéjjal.
Aztán Doctor Peppernél a Csak a Puffin-on, akadtam rá a lemon curd receptjére, ehhez már csak a maradék tojásfehérjére kellett pillantanom a hűtőben és a fejemben már össze is állt álmaim sütije, a csupa citrom finomság.
Azzal azért tessék számolni, hogy a lemon curd nagyon tömény, így bár ez nem nagyon illik a szénhidrátnapba, azt javaslom, hogy akinek a gyomra nem bírja ezt az intenzív íz, lazítsa tejszínnel, joghurttal, tejföllel, esetleg túróval.

Triplán citromos süti 

 16 cm átmérőjű piskótalaphoz

1 db tojás
40 g liszt
40 g cukor
1 evőkanál olaj
1 evőkanál víz
1/2 kávéskanál sütőpor
1 db citrom reszelt héja

A tojást a cukorral robotgép segítségével sűrűre verjük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, majd az edény oldalán lassan belecsurgatjuk az olajat és a vizet, aztán tovább verjük. Beleszitáljuk a sütőporos lisztet, simára keverjük. Sütőpapírral bélelt formába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 6 perc alatt készre sütjük.
Félretesszük hűlni a piskótát.

Citromkrém/Lemon curd

2 db citrom reszelt héja és leve
125 g cukor
50 g vaj
2 tojás

A reszelt citromhéjat, a citromlevet, a cukorral és a vajjal, addig keverjük gőz felett, míg teljesen fel nem olvadnak. Ezután levesszük a tűzről és szobahőmérsékletűre hűtjük.
Ha kihűlt, hozzáadjuk a tojásokat, habverővel elkeverjük,  majd alacsony lángon addig kavargatjuk, míg besűrűsödik.
"Mivel a végén maradhat benne tojásfehérje darabka, vagy bármi más, ami nem krémes, ezért érdemes a legvégén átpasszírozni egy sűrűszövésű szitán." Dr. Pepper


Citromos tojásfehérjehab

2 db tojásfehérje
1 db citrom reszelt héja
(1 késhegynyi vanília)

A sütőt 220 fokra előmelegítjük.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, ízesítjük a citromhéjjal (és a vaníliával). Nyomózsákba töltjü, majd tetszőleges alakzatokat nyomunk a sütőpapírral bélelt tepsire, légkeverésen kb. 3 percen át sütjük.


Már csak a sütit kell összeállítani: a kihűlt krémmel megkenjük a piskótánk és díszítsük a sült tojáshabbal. Nyami.

7 megjegyzés:

  1. Nahát, ha mondtad volna annak idején, hogy szereted a lemon curd-öt, hoztam volna Neked Skótföldről... :)Ott literszám falják, reggelire is meg bármikor... én viszont már rá sem bírok nézni sajnos... :P
    Amúgy lemon-curd helyett vmi más citromos krémmel mennyei lehet ez a süti!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Imádom, mint bármit a citromos... az a szerencse a lemon curd-del, hogy pikk-pakk kész és 1-2 hétig a hűtőben eláll. :)

      Törlés
    2. Negatív élmények és emlékek nélkül lehet, hogy én is szeretném a lemon curd-öt... ;)
      Így viszont maradnék pölö a citromos-tejszínes/mascarponés-túrós citromkémnél. :P

      Törlés
  2. Ez gyönyörűséges!
    Hazafelé veszek is citromot! Bár a férjemnek, a tanácsodat megfogadva, dúsítom a krémet tejszínnel! (Köszönöm, hogy erre külön felhívtad a figyelmet, mert lehet, hogy észnélkül fejest ugrottam volna a lemon curd-be :D)

    Puszik

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, remélem, jól sikerült! :)

      Törlés
  3. Nagyon gusztusos és a blog is klassz, gratulálok!

    Üdv: Éva

    VálaszTörlés