Pad-thai pirított tészta Judit módra

Egy eddig számomra ismeretlen területre léptem, nevezetesen a thai konyhába. Mindig megbabonázva néztem a gasztronómiai műsorokban a csodálatosan élénk színű, gyorsan elkészíthető fogásokat. Ami legutóbb magával ragadott az pad-thai pirított tészta.
Be kell vallanom,  mániákusan begyűjtök mindenfélét az ázsiai heteken a Lidl-ben, az Aldiban, így van itthon thai halszósz, osztrigaszósz, szárított thai citromfű, gyömbér, chili, földimogyoró-,szezám-,wokolaj, noodles... stb. csak éppen tamarind pasztám nem volt, így azt nemes egyszerűséggel kihagytam...  Ezen kívül húsmentesítettem is az ételt, de a tojást már nem volt szívem száműzni... szóval kicsit csalókás szénhidrátnapi étel ez.

Pad-thai pirított tészta Judit módra


20 dkg noodle tészta
3 evőkanál földimogyoróolaj
2 db tojás
1 db póréhagyma
10 dkg shiitake gomba  (vagy pl. barna csiperke)
10 dkg káposztalevél apróra vágva
1 lime leve és reszelt héja
szójaszósz

Pad-thai szószhoz:

2 evőkanál thai halszósz
1 evőkanál osztrigaszósz
1 teáskanálnyi szárított chilipaprika
3 evőkanál barna cukor
1 dl víz

(+0,5-1 evőkanál tamarind paszta -tanúsítom, enélkül is finom)


A pad-thai szószhoz felforraljuk a vizet a cukorral és a chilipaprikával. Elzárjuk alatta a tüzet, majd hozzákeverjük a halszószt, az osztrigaszószt ( és a tamarind pasztát). Hagyjuk kihűlni.

 A wokban felhevítjük az olajat, beletesszük a félbevágott shiitake gombákat, a felkarikázott pórét , a vékonyra szeletelt/reszelt káposztát, és a lágyan felvert két tojást, majd sűrű keverés közepette 1 percig magas lángon pirítjuk. A tojásos zöldséget a wok szélére széthúzva helyet csinálunk középen a tésztának és felöntjük a pad-thai szósszal,  kb. 5-7 percig folyamatosan kevergetve pirítjuk.  Locsoljuk meg a lime levével, szórjuk meg a lime reszelt héjával és azonnal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése