Birsalma-körte kompót fűszeres krémmel


Nem egy könnyű édesség, úgy értem, nem lehet belőle sokat enni, mert telít, ami tulajdonképpen nem is baj, ugye? :)

Birsalma-körte kompót fűszeres krémmel


2 db körte
1 db birsalma
1/2 citrom leve
2-3 szegfűszeg
1 teáskanál vaníliakivonat/vaníliaaroma
1 rúd fahéj
ízlés szerint frissen reszelt szerecsendió
1 evőkanál cukor
2 evőkanál méz + ízlés szerint amennyi még kell
1 dl tejszín
1/2 tasak habfixáló
2 evőkanál tejföl

A körtét és a birsalmát meghámozzuk, eltávolítjuk  a magházat és apróra kockázzuk a gyümölcshúst.
Egy-két evőkanál vízben elkeverjük a citromlevet és meglocsoljuk vele a lábosba helyezett gyümölcsöket, melléhelyezzük a szegfűszeget, fahéjat, ízesítjük a frissen reszelt szerecsendióval, vaníliakivonattal/-aromával és a cukorral. Lassú tűzön, fedő alatt puhára pároljuk.( Amennyiben nem enged levet, adjunk hozzá fél deci vizet.)
Ha megpuhultak a gyümölcsök, szűrjük le a levet és tegyük félre hűlni. A hideg kompótlét keverjük simára a tejföllel és ízlés szerint mézzel.
A tejszínt verjük keményre a habfixálóval, majd óvatosan keverjük hozzá az ízesített tejfölt.

A körtét és a birst helyezzük a poharak aljára és kanalazzuk rá a krémet. Tálalásig hűtőben tároljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése