Csicseriborsó-tagine

Az egyik legjobb beruházásom szakácskönyvek területén az egy falat Marokkó volt és szeretném most megosztani a személyes kedvencemet belőle, nagyon különleges, izgalmas ízvilág. A receptet változtatás nélkül írtam le. A személyes megjegyzéseimet más színnel kiemeltem.
Forrás: egy falat Marokkó 71. és 250. oldal

Csicseriborsó-tagine (4 adag)

3 evőkanál olívaolaj
1 fej hagyma, darabokra vágva
1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 teáskanál harissza (lásd recept alatt) vagy 1/4 teáskanál Cayenne-bors
1/2 teáskanál pirospaprika
1/4 teáskanál őrölt gyömbér
1/2 teáskanál őrölt kurkuma
 1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál őrölt fahéj
400 g paradicsomkonzerv, darabolt
1 teáskanál cukor
2x400g csicseriborsó-konzerv
3 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyem
2 evőkanál friss, apróra vágott korianderlevél

A hagymát közepes lángon pároljuk 7-8 percig, amíg megpuhul, majd keverjük hozzá a fokhagymát, a harisszát vagy Cayenne-borsot és a fűszereket, és kis lángon pároljuk2 percig. Adjuk hozzá a paradicsomot és a cukrot, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Lefedve, lassú tűzön 20 percig rotyogtassuk.

Közben a csicseriborsót szűrjük le, majd két tenyerünk között dörzsölgetve szedjük le a borsó héját. Ezután öntsük újra vizet a tálba, várjuk meg amíg a borsó héja feljön a víz felszínre, és szedegessük ki őket. Ezt addig ismételgessük, amíg minden héjat eltávolítunk.- Én egyszerűen csak leszűröm és leöblítem a csicseriborsót.

Ezután újra szűrjük le a csicseriborsót, és keverjük a paradicsomszószba. Lefedve, lassú tűzön rotyogtassuk további 20-25 percig, és az elfőtt levet időnként pótoljuk. Szórjuk meg petrezselyemmel és korianderrel, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.

Harissza:

125 g szárított piros chili
1 evőkanál szárított menta
1 evőkanál őrölt koriander
1 evőkanál őrölt római kömény
1 evőkanálőrölt kömény
10 gerezd apróra vágott fokhagyma
125 ml olívaolaj
1/2 teáskanál só

+ 1 befőttesüveg

A befőttesüveg előkészítéséhez a sütőt melegítsük elő 120 fokra. Az üveget és a fedelét mossuk el meleg, mosogatószeres vízben, öblítsük le, majd tegyük 20 percre a sütőbe, amíg megszárad. Ne konyharuhával töröljük szárazra.

A chilit vágjuk össze, majd áztassuk forró vízbe 1 órára. A leszűrt chilit tegyük az aprítógépbe, a száraz fűszerekkel és a fokhagymával együtt, illetve adjunk még hozzá 1 teáskanál olívaolajat és fél teáskanál sót. Dolgozzuk össze, majd fokozatosan adjuk hozzá a maradék olajat.

A pasztát kanalazzuk a tiszta üvegbe, vékony réteg olívaolajjal zárjuk le. Ragasszunk rá címkét a készítési dátummal. A harissza 6 hónapig áll el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése