Rum baba-Baba au Rhum

Gyerekkorom egyik kedvence, sokat nyúztam ezért a ragacsos sütiért anyukámat...
A recept a családban használatos, hogy honnan származik, nem tudom. Kicsit pepecselős, de olyan isteni finom!


Rum baba-Baba au Rhum (kb. 6 db)

15 dkg liszt
0,5 dl tej
5 g vagy friss 1/4 zacskó porélesztő
15 g cukor
2 tojás
50 g olvasztott vaj vagy margarin
1/2 kávéskanál só

A sziruphoz:
10 dkg cukor
0,5 dl frissen facsart narancslé
0,5 dl víz
0,5 dl rum

A tálaláshoz:
baracklekvár

A langyos tejben feloldjuk a cukrot és beleszórjuk/-morzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felhabosodni.
A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, odaöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a két tojást, a sót, az olvasztott vajat/margarint, lágy tésztát keverünk belőle.
Egy órán át letakarva, meleg helyen kelni hagyjuk.
A tésztát átkeverjük és a szilikonformákba eloszlatjuk.

Kis hőfokos, kb.: 50(!!!) sütőben süssük először 10 percig, majd állítsuk 200 fokra és 15 perc alatt süssük készre.

A sziruphoz egy lábosban keverjünk össze mindent és lassú tűzön főzzük sziruposra. Ha alkoholosan szeretnénk, akkor a rumot csak a főzés után keverjük hozzá.

A kész süteményeket alaposan kenjük le/ forgassuk meg a szirupban és tegyük rácsra lecsöpögni.

A baracklekvárt egy kevés vízzel kikeverjük, megmelegítjük és a rum baba mellé kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése