Vaníliás briós

Történt az, hogy briósra fájt a fogam, nagyon. Természetesen rögtön Limara blogjára kattintottam és meg is találtam a megfelelőt, a vaníliás briós receptjét. Garantált siker, köszönöm!
Változtatás csak annyi, hogy instant porélesztőt használtam, illetve megfeleztem az adagot, de a só és a tojás mennyiségét meghagytam, így 8 db kisebb briósom lett, illetve egész éjszaka letakarva keltek a hidegben.

Vaníliás briós
30 dkg finomliszt
1 db vaníliarúd
1 teáskanál só
2 evőkanál cukor
1 tojás
1 tojás sárgája
1,5 evőkanál olaj
1 dl langyos tej
1/2 zacskó porélesztő

7,5 dkg puha vaj

+ a kenéshez olvasztott vaj

A langyos, cukros tejben elkeverjük az élesztőt, és két evőkanálnyi lisztet, majd a tetejét is megszórjuk liszttel és letakarva 15-20 percig állni hagyjuk.

Az átszitált lisztbe egy mélyedést vájunk, a közepébe öntjük a szépen megemelkedett és berepedezett kovászunkat, a tojást, tojássárgáját, sót, a vaníliarúd kikapart magjait az olajat és hólyagosra dagasztjuk. Könnyű, lágy állagúnak kell lennie, de nem ragadósnak!

Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.

Lisztezett deszkán 8 egyenlő részre osztjuk, oválisra nyújtjuk, egyenként megkenjük őket a piha vajjal és feltekerjük őket. Ezután megsodorjuk és mint a csigát feltekerjük, a legvégét ellapítjuk és a közepe alá hajtjuk. Limara fázis fotóin gyönyörűen látszanak a műveletek, ha így leírva nem lenne teljesen tiszta.
Sütőpapírral bélelt tepsire egymástól távolra rakjuk őket, hagyjuk a duplájukra kelni. Sütés előtt olvasztott vajja kenjük le a tetejüket.

180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Tálalás szórjuk meg (por)cukorral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése