Ír lobogós cupcake

Boldog Szent Patrik napot! Mert, hogy ma az van.
Alapvetően nem szoktam semmi hasonlót megtartani, de ezt a napot mégis kicsit magaménak érzem, talán, mert zöld-mániás vagyok... és ilyenkor a világ egy része zöldbe öltözik, zöldet eszik és Guinness-t iszik.  Nekem ma egy komplett menüt sikerült összeállítanom, e szép szín köré, majd a napokban minden ételt bemutatok itt.
Elsőként jöjjön egy cupcake. (Tudom, tejszínes, de szénhidrát nap megehetünk egy szelet tortát.)
Téma az ír lobogó, mert mégis csak az írek védőszentjeként a legismertebb Szent Patrik.
Az alap egy sima, kakaós muffin, a három krém: kávés-rumos, sima tejszín és egy Pickwick menta-lime-aloe vera ízű teás.

Ír lobogós cupcake (12 db-hoz)

muffin:

20 dkg puha vaj
10 dkg kristálycukor
10 dkg barnacukor
4 db tojás
1/2 teáskanál só
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál vaníliakivonat vagy aroma
18 dkg liszt
2 dkg keserű kakaópor

A lisztben elkeverjük a sütőport, a kakaóport, a sót.
A puha vajat habosra keverjük a kétféle cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a vaníliakivonatot. Apránként hozzáadjuk lisztes keveréket.
A muffin formákat kibéleljük papírkapszlikkal vagy kivajazzuk-kilisztezzük és elosztjuk a tésztákat a mélyedésekben.
175 fokra előmelegített sütőben, 20-25 percig és/vagy tűpróbáig sütjük.
Rácsra téve hűlni hagyjuk.

Menta-lime-aloe vera ízű teás

2 dl tejszín
1 db menta-lime-aloe vera ízű teafilter (Pickwick herbal)
20 g  barnacukor
10 g (pont fél tasak) zselatinfix
néhány csepp zöld ételfesték

2 dl vízzel forrázzuk le a filtert, hagyjuk állni 5-6 percet.
Mérjünk ki belőle 20 ml-t és kezdjük alacsony lángon melegíteni, amikor apró buborékok jelennek meg, akkor apránként adjuk hozzá a cukrot. Folyamatos kevergetés mellett teljesen feloldjuk benne a cukrot, sűrű cukorszirupot kell kapnunk belőle. Hagyjuk kihűlni.
A tejszínt verjük fel, adjuk hozzá a zselatinfixet, kisebb adagokban (kóstolgassuk, hogy ne legyen az ízlésünknek túl édes) cukorszirupot, végül adjuk hozzá a színezéket. Tegyük hűtőbe.

Tejszínkrém

2 dl tejszín
1 evőkanál kristálycukor
10 g zselatin fix.

 A tejszínt verjük fel, adjuk hozzá a zselatinfixet, kisebb adagokban cukrot, majd tegyük hűtőbe.

Kávés-rumos krém

2 dl tejszín
20 ml (!) kávé
5 ml (!) rum/ rumaroma
25 g  barnacukor
10 g (pont fél tasak) zselatinfix
néhány csepp sárga és piros ételfesték

A kávét és a rumot alacsony lángon melegíteni kezdjük, amikor apró buborékok jelennek meg, akkor apránként hozzáadjuk a cukrot. Folyamatos kevergetés mellett teljesen feloldjuk benne a cukrot, sűrű cukorszirupot kell kapunk belőle. Hagyjuk kihűlni.
A tejszínt verjük fel, adjuk hozzá a zselatinfixet, kisebb adagokban (kóstolgassuk, hogy ne legyen az ízlésünknek túl édes) cukorszirupot, végül adjuk hozzá a színezéket. Tegyük hűtőbe.

A kihűlt muffinokat díszítsük a habzsákokba töltött krémekkel.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése