Medvehagyma pesto

Juhé, megint itt a medvehagyma szezon! Jótékony hatását már megosztottam itt, ezért erre most nem térnék ki újra, a lényeg, hogy nem csak finom, de kifejezetten egészséges is.
Anyukámék már jártak beszerző kiránduláson a Mecsekben és hoztak nekünk is egy nagy tálnyi medvehagymát, elég sok minden készült belőle, a maradék meg a turmixgépben végezte, hogy ne  Nos, ebben a pestoban az a legjobb, hogy sokat nem kell vele játszani, pikk-pakk kész  és mehet is a húsra, rizottóba, gerslibe, tésztába vagy éppen a kenyérre, mert a másik erénye, hogy kompatibilis a fehérje, a keményítő és a szénhidrát nappal is.
Egy valamire érdemes figyelni, hogy nagyon koncentrált, erős az íze, ezért csínján bánjunk vele.


Medvehagyma pesto (kb. 2 dl)

100 g medvehagyma
50 g darált mandula/dió/fenyőmag/kesudió
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
1 dl olívaolaj
+ egy kevés olívaolaj a tetejére légmentesítés céljából

A medvehagymát megmossuk, lecsöpögtetjük, majd összevágjuk.
Turmixgépbe öntjük az olívaolajat, hozzáadjuk a medvehagymát és krémesre turmixoljuk. Beleszórjuk a darált mandulát/diót/fenyőmagot/kesudiót, ízesítjük sóval, borssal és megint turmixolunk.

Ha nem azonnali felhasználásra készítjük, akkor tiszta, száraz üvegbe kanalazzuk a pestot, vékony réteg olívaolajjal zárjuk le.
Hűtőben tároljuk. 2-3 hétig eláll a hűtőben, de minden használat után, öntsünk a tetejére olívaolajat!!!

2 megjegyzés: