Cukkini-lasagne

A Vegagyerek blogon találtam egy  cukkini-lasagne receptet. Az alapötlet szupernek tűnt, de a mandulakrém helyett, inkább ripsz-ropsz készítettem egy vegán besamelt zabtejből. Nem a régebbi zabtej receptemet használtam, hanem ezt egy kicsit megbabrálva, azaz alaposan megbabrálva, mert elnéztem az arányokat, de úgy rendesen. Sikerült 1:1 arányban felfőznöm a zabpelyhet a vízzel, ahhoz adtam később még vizet. Mindegy, finom volt és ekkora mennyiségnél nem számít... a főtt zabpelyhet meg felhasználtam. (Recept is lesz hozzá.)
Macerásnak tűnik leírva, de tényleg nem az, mert  amíg elősütjük a lasagne-t, addig  elkészítjük a vegán besamelt zabtejestül. Nincsenek üres járatok. :)
Mennyiségét tekintve 2 embernek 2-3 étkezésre is elég.

Cukkini-lasagne

4 db kisebb cukkini
300 g füstölt tofu
1 fej vöröshagyma
190 g sűrített paradicsom
2 babérlevél
1/2 teáskanál oregánó
3-4 levél friss bazsalikom
1 evőkanál barnacukor
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
 
Vegán besamel:

2 dl zabtej:
       
(150 ml zabpehely
150 ml + 5 dl víz
egy csipet só+ 1 teáskanál cukor
A zabpelyhet felrakjuk 150 ml vízzel főni, folyamatos kevergetés mellett ez a mennyiség percek alatt szétfő. Sózzuk és cukrozzuk, majd botmixerrel krémessé pürésítjük, hozzáadjuk a maradék 5 dl vizet, majd felforraljuk. Sűrű szűrön keresztül leszűrjük. 2 dl-t kimérünk a maradékot főzés közben elkortyoljuk vagy felhasználásig jól záró üvegben 2-3 napig hűtőben tároljuk.)

1 evőkanál kókuszzsír/margarin
1 evőkanál zabpehelyliszt
ízlés szerint só
ízlés szerint szerecsendió

A kókuszzsírt/margarint felolvasztjuk és kicsit megpirítjuk benne a lisztet, felöntjük a zabtejjel és folyamatos kevergetés mellett besűrűsítjük. Ízesítjük sóval és szerecsendióval.

A tofut lecsöpögtetjük és villával összetörjük, majd az apróra kockázott  hagymával olajban megfuttatjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét és kb. 1 dl vizet, fűszerezzük az oregánóval, borssal, ízesítjük a cukorral, sóval és a babérlevelekkel. 10 percig közepes lángon főzzük, végül húzzuk le a tűzről és keverjük bele az apróra vágott bazsalikomot.

A cukkiniket hámozzuk meg és hosszában vágjuk fel 4-6 szeletre (mi szeretjük, ha roppan egy kicsit, így mi vastagabbra  hagyva, négybe vágtam.) Sózzuk mindkét oldalukat.
Kiolajozott, hőálló tálba teszünk egy sor cukkinit, rákanalazzuk a babérlevelektől megszabadított paradicsomos-tofu szószt, újabb adag cukkini, majd szósz és így tovább, a végére mindenképp szósz kerüljön.

180 fokra előmelegített sütőben alufóliával letakarva 30 percig sütjük, kivesszük ráöntjük a vegán besamelt és grill fokozatra állítva még 10 percig sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése