Grízes tortácskák

Néhány hónapja a Lidl-ben vettem egy 6 db-os quiche vagy tartelette  formát. Ilyet. Egy régebbi receptet átdolgozva, itt az egyik új kedvencünk.
Megjegyzem megéri zabpehelylisztet használni, egy, szerintem, finomabb, kettő: sokkal egészségesebb.

Forrás:  http://www.joegeszseget.hu/

"A zabból  készített különböző finomságú liszteket különféle liszttel sűrítendő ételekhez adhatjuk sűrítőanyagként,  vagy bármilyen pékárút, illetve otthoni termékeket (palacsinta, lepények,  kenyér, pogácsa...) kiegészíthetünk vele. Figyelembe kell venni, hogy a zab önmagában sikérmentes, ezért a pékárúkat  ki kell egészíteni egyéb sikértartalmú lisztekkel, vagy tegyünk hozzá búzasikért (vagy más néven szejtánt, azaz búzahúst).

A zabliszt vizes keveréke önmagában erősen ragad, illetve nyálkás, csúszós.  Ezen  a tulajdonsága azonban előny, hiszen  a gyomorban előnyösen hasznosul, mivel az említett  nyálkaképző hatás a gyomorfalat védi.
Felhasználható pudingokhoz, krémekhez, ételek besűrítésére. Érdemes a fehér lisztet kiváltani vagy bizonyos százalékban lecserélni zabpehelylisztre.
A zabliszt tápanyag összetétele rendkívül figyelemre méltó.
Gabonaféléink között az egyik leggazdagabb fehérjeforrásnak számít.
Gazdag tárháza a nélkülözhetetlen aminosavaknak. A veseműködésre ható leucin és izoleucin, a vérnyomás szabályozásában és a vérképzésben részt vevő triptofán, az idegrendszeri működés szabályozásában szereplő lizin, a máj- és hasnyálmirigy-működését befolyásoló metionin, a hormonálló anyagcserében részt vevő fenilalanin egyaránt megtalálható az aminosav garnitúrában.
A zabpehely és zabliszt 6-7%-át kitevő zsírtartalom a szervezet számára különessen fontos, ugyancsak nélkülözhetetlen, többszörösen telítetlen linolsavat mintegy 40%-ban tartalmaz.
Feltételezhető, hogy a vízben oldódó diétás rostok, a linolsav, illetőleg az ugyancsak a lipidek között található liciten és a kedvező ásványi anyag-összetétel együttesesen okozza a vérszérum koleszterin felszívódását gátló hatása is így a zabpehely és zabliszt vérnyomást csökkent, keringést javít.
Védő hatása is ismert
A vitaminok közül különösen figyelemreméltó B1-vitamintartalma, mert a megfigyelt növekvő cukorfogyasztásunk fokozza a B1 vitaminszükségletet.
A zabpehelyben, illetőleg a zablisztben 100 g-ként mért 0,63mg  ill.,0,78 mg B1 vitamintartalom napi szükségletünk 40-50 %-át biztosítja.
Az ugyancsak fellelhető B2, B6-vitamin tartalmának antioxidáns tulajdonságát kell kiemelni, amely védő hatású a zsírok oxidációjával szemben és a napjainkban egyre inkább az érdeklődés középpontjába kerülő, a szervezetben kóros folyamatok kiváltó "szabad gyökök" semlegesítésében.
Ismert tény, hazai táplálkozásunkban az ásványi anyagok felvételét a túlzott nátrium- és az alacsonyabb kálium- és magnéziumfogyasztás jellemzi.
A zabpehely, illetőleg a zablisztfogyasztás esetében a nátrium és kalcium, kálium- és magnéziumtartalom kedvező  arányt eredményezhet, ami önmagában is javítja az ásványanyag-fogyasztás kívánatos arányát.
E kedvező ásványanyag arány rendszeres fogyasztás esetén megfigyelt vérnyomáscsökkentő hatást fejthet ki, és  keringési betegségek diétájában is jó hatással alkalmazhatók.
A zabkészítmények, így a zabliszt vastartalma a szervezet vaspótlásában jut szerephez."

Grízes tortácskák

250 g vaj/margarin
4 tojás
150 g cukor
200 g (zabpehely)liszt
50 g búzadara
1 evőkanál.vaníliáscukor
egy csipet só

 a formák kenéséhez vaj/margarin és búzadara

20 dkg bogyós gyümölcs
2 evőkanál piros dzsem NEM(!!!!!) lekvár (áfonya, ribizli, málna, eper)
2 evőkanál cukor
1/2 vanília rúd kikapart magja
1 evőkanál búzadara
A cukrokat, a vajat és a tojásokat habosra verjük. Belekeverjük a lisztet, 50 g búzadarát és a sót. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Kivajazzuk-kigrízezzük a gyümölcstortaformát, elosztjuk a tésztát a mélyedésekben és 15 percig vagy tűpróbáig sütjük.

A gyümölcsöt lecukrozzuk és hagyjuk levet engedni. Hozzáadjuk a vanília rúd kikapart magját, a lekvárt és lassú tűzön addig  melegítjük, míg a dzsem is folyékonnyá válik, ezután beleszórjuk a búzadarát és folyamatos kevergetés mellett besűrűsítjük és kihűlt tésztákra kanalazzuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése