Thai leves 2.0

A Metro-ban vásárolva felfigyeltem egy kis tálcára a zöldség részen, benne volt minden, ami egy igazi thai leveshez kell, galanga gyökér, kaffir-limelevél, thai citromfű... Pécsen máshol ezeket nem lehet beszerezni. (Vagy ha igen, írjátok meg hol. :) )
Mondjuk az ára nem túl barátságos, a maga 700 ft-jával... de egyszer muszáj kipróbálni friss hozzávalókból, így bekerült a kocsiba. A friss koriander így is kimaradt, én nem is értem, miért nem lehet nálunk kapni... :(
Megbántam-e? Nem! Ettől függetlenül egyszerű hétköznapokra, továbbra is megfelel a szárított változatuk, amiket például a Lidl-ben, az Aldi-ban az ázsiai hetek alatt beszerezhetünk. Galanga helyett meg jó a gyömbér is.
A Tom Kha Gai alaprecept innen van, csirkehús helyett padlizsánnal és sárgarépával, hogy keményítő napi lehessen, de fehérje napra mehet a husis változat. Tömény, laktató leves.
 
Thai leves 2.0 

1 db vöröshagyma
1 db nagy gerezd fokhagyma
 

2 db thai citromfű vagy 1 evőkanál szárított
6 szelet
(2-3 mm-es) hámozatlan galanga gyökér/gyömbér
2 db kaffir lime levél

1 teáskanál kurkuma
1 db chili
olívaolaj
6 dl zöldségleves
4 dl (egy doboz) kókusztej
1 db lime
4 evőkanál thai halszósz (Aldi/Lidl ázsiai hetek, de nagy Tescoban is láttam)
1 evőkanál barnacukor 
1 db újhagyma
1 db kisebb padlizsán
2 db sárgarépa
 ízlés szerint só

A padlizsánt és a sárgarépát felkockázzuk, kevés olajon megfuttatjuk, majd annyi vízzel felöntjük, hogy éppen ellepje, megsózzuk és fedő alatt puhára főzzük. Leöntjük a levét és félretesszük a zöldségeket.

Felforrósítjuk az olajat és beleszórjuk a kurkumát és a félbevágott chilit,  kb. egy percig pirítjuk, majd hozzáadjuk az apróra kockázott hagymát és a felszeletelt fokhagymát. Amikor a hagyma megpuhult, beletesszük  a galanga szeleteket, a citromfüvet egészben (, amikre célszerű egy húsklopfolóval rácsapni, hogy felszabaduljanak az aromái) és a két-három darabra felcsíkozott kaffir lime leveleket. Felöntjük a levessel.
Figyelem! Ha szárított fűszerekkel dolgozunk, akkor teatojásba tesszük őket és ekkor adjuk a hozzá!!!!!!
Felforraljuk és 15 percig alacsony hőfokon gyöngyöztetjük, ezután hozzáadjuk a kókusztejet. Ne állítsuk nagyobbra a lángot, mert kicsapódik a kókusztej! Szedjük ki a citromfüvet, galangát és kaffir lime levelet, mert akár például a babérlevelet, ezeket is csak ízesítésre használjuk.
Ízesítjük halszósszal és barnacukorral, végül adjuk hozzá a főtt zöldségeket. Még 5 percig együtt gyöngyöztessük.
Tálaláskor friss limelével és újhagyma karikákkal kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése