Paradicsomos bableves

Beköszöntött a kánikula, így nálunk beindul a leves-szezon. Ez egy jó kis tömény, laktató leves, simán megállja a helyét főételként is.
Szerintem a keményítő napba bele kell, hogy férjen a füstölt bőrke kifőzése. Megenni nem kell, csak az íze és az illata a fontos.

Paradicsomos bableves

1 doboz fehérbab konzerv
4 db nagyobb paradicsom vagy 1 doboz kockázott
3 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db jalapeño paprika vagy egyéb 5 centis erőspaprika
1 evőkanál sűrített paradicsom
ízlés szerint só
1 evőkanál barnacukor
1 nagyobb darab füstölt szalonna bürke
olívaolaj

Az olajon megfuttatjuk a felkockázott hagymát, majd hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot (vagy paradicsom konzervet), a felkarikázott paprikát, a sűrített paradicsomot, valamint a füstölt bürkét, ízesítjük sóval, cukorral. 20 percig fedő alatt, lassú tűzön főzzük. Kivesszük a szalonna bürkét. Hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát és botmixerrel pürésítjük,  ezután a kívánt sűrűség eléréséhez felöntjük 2-3 dl vízzel.
Beletesszük a lecsöpögtettet babot, összeforraljuk, ha kell ízesítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése