Diós-sárgabarackos leveles

A  frissen forrázott sárgabarackhoz betegesen vonzódom... biztosan azért, mert kifejezetten kellemes emlékeket idéz fel bennem.
A jó pár kajszifának köszönhetően, mindig bő termésünk volt, aminek a nagy része lekvárként végezte.
Nagymamámék teraszán a család női szakasza körbeülte a hatalmas kádat, amiben a sárgabarackokat forráztuk és, ölünkben egy tállal, órákon keresztül héjaztunk, traccsoltunk, bohóckodtunk, míg körbelengett minket az a semmivel össze nem téveszthető illat... Itt pontot is teszek a nosztalgiázás végére, mert kissé összeszorult a torkom az emlékektől.
Szóval tegnap hoztam haza egy szép adag kajszit, viszont már kissé neccesek...a sok víz miatt gyorsan rohadni kezd, sajnos. Gondolkodtam, mit kéne sütni belőle, amihez lehetőleg ne kelljen sokáig bekapcsolni a sütőt, mert klíma ide, klíma oda, a konyhában meleg van... Már majdnem a turmixolás mellett döntöttem, amikor jégkocka keresés közben kezembe akadt egy csomag leveles tészta és aztán gondolat gondolatot követve, gyorsan összeállt a fejemben AZ ötlet.

Diós-sárgabarackos leveles

275 g leveles tészta
8-10 db édes sárgabarack, leforrázva, héjatlanul, magtalanul
3 db nagy tojás fehérjéje
1 db tojás sárgája
4 evőkanál darált dió
2 evőkanál cukor
1/2 citrom reszelt héja

A tojás fehérjéket kemény habbá verjük a cukorral, óvatosan beleforgatjuk a darált diót és a citrom héjat.

A tésztát eleve tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, sokkal könnyebb úgy dolgozni, ha eleve rajta van, mintha valahogy át kellene a végén bűvészkedni rá.

A leveles tészta minden széléről levágunk egy-egy fél centis csíkot, amiket félreteszünk a díszítéshez. (Ez azért jó, mert így elválnak egymástól a lapok és jobban megemelkedik majd.)
Minden oldalán behajtunk egy-egy centis csíkot. Ez lesz a süti pereme.
A belső részt alaposan megszúrkáljuk villával.
Az egész tésztát megkenjük a tojás sárgájával.
A belső részt kirakjuk a leforrázott barackkal, ha esetleg savanykás az íze, akkor egy-két evőkanálnyi barnacukorral megszórjuk, majd rákanalazzuk a diós fehérjehabot.
Végül a félretett leveles tészta csíkokkal díszítjük, ha maradt még tojás sárga, akkor lekenjük őket.
200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Akkor jó, ha diós hab is megpirul.

UPDATE: Sárgabarack helyett, cikkekre vágott nektarinnal is fantasztikusan finom! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése