Zabpehelylisztes focaccia

Ha valami új péksütit akarok kipróbálni, akkor Limara-nál nézek először körül, nem volt ez másképp a focaccia esetében sem.
Az adagot megfeleztem, a finomlisztet zabpehelylisztre cseréltem, emiatt került bele sikér és kicsit több az olaj, illetve a só és szokás szerint az instant élesztő mellett tettem le a voksomat.

Zabpehelylisztes focaccia

(30x20-as tepsi)

250 g zabpehelyliszt
1/2 zacskó instant porélesztő
150 ml langyos víz
1 kávéskanál cukor
1 teáskanál sikér
3 evőkanál olívaolaj (vagy ha van olaj a szárított paradicsomról pl.ilyenről)
2 teáskanál só

+ kevés olívaolaj
1 teáskanál apróra vágott friss rozmaring
durván őrölt vagy nagyobb szemű só

A langyos vízben feloldjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval és a sikérrel, langyosra mikrozzuk.
A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az olajat és az élesztős vizet. Összegyúrjuk és szép fényes tésztává dagasztjuk.
Vékonyan kikenjük olajjal a tálat, visszatesszük a tésztát, letakarva kelesztjük 30-35 percig. 
Sütőpapírral bélelt tepsin 0,5 cm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk-nyomkodjuk-húzkodjuk. Villával itt-ott megböködjük, nem kell sűrűn. 15 percig hagyjuk pihenni, ezalatt 200 fokra előmelegítjük a sütőt.
Mielőtt betolnánk a sütőbe  megkenjük olívaolajjal, megszórjuk durván őrölt vagy nagyobb szemű sóval és friss rozmaringgal.
20 perc alatt készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése