Kókuszos rudak

Stahl Judit gyors édességek című könyvében a 34. oldalon van a diós rudak receptje, ez annak a kókuszos és egészségesebb változata, tekintve, hogy a finomlisztet zabpehelyliszt és Graham liszt keverékére, a cukrot nádcukorra és agave szirupra, a tejet kókusztej és víz keverékére cseréltem. Az állaga és a színe természetesen kicsit más lett így.
Bátran merem ajánlani, mert az ilyen sütikben Ati hozza a végső döntést és egyértelműen igennel szavazott.

Kókuszos rudak

15 dkg zabpehelyliszt
10 dkg Graham liszt
1 evőkanál sütőpor
1 evőkanál nádcukor
1 kávéskanál só
1/2 dl olvasztott kókuszolaj
1 dl sűrű kókusztej
1 dl víz

töltelék:
7 dkg puha vaj/margarin
10 dkg kókuszreszelék
4 evőkanál sűrített kókusztej
1/2 vaníliarúd kikapart magjai vagy 1 teáskanál vaníliakivonat/-aroma
~ 3 evőkanál agave (mindenképpen kóstoljuk meg, hogy megfelel-e az ízlésünknek)

kenéshez tojássárgája

 A töltelékhez robotgéppel összekeverjük a puha vajat/margarint, a kókuszreszeléket, az agavet a vaníliával, aztán hozzáadjuk a sűrített kókusztejet, majd jól összedolgozzuk. Kóstoljuk meg, hogy elég édes-e!

A tésztához a liszteket, a sütőport, a nádcukrot és a sót elkeverjük egy tálban. A kókusztejet, a vizet és a kókuszolajat kikeverjük egymással, majd a folyadékot hozzáöntjük a lisztes keverékhez és gyors mozdulatukkal tésztát gyúrunk belőle. (Nem kizárt, hogy vesz még fel egy kevéske folyadékot.)


A kész tésztát lisztezett deszkán kb. 20 cm x50 cm-es téglalappá nyújtjuk és megkenjük a kókuszos krémmel. Ezután 5 cm x10 cm-es csíkokra vágjuk.

A csíkokat két végüktől megcsavarjuk és az így kapott spirális rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól 2-3 cm-re helyezzük, majd megkenjük enyhén felvert tojássárgájával a tetejüket.
220 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése