Túrógombóc eper öntettel

Reggel a túrógombóc ötletével ébredtem, de most nem a sós, hanem egész nap az édes után ácsingóztam, így este muszáj volt nekiállnom.
A recept régi, jól bevált csak a sima cukor helyett már nyírfacukrot teszek belek és tartalmaz 3 evőkanálnyi zabkorpát, de ennyi belefér még a 90 napos diétába is, pláne ha elhagyjuk a megengedett napi 2 szelet kenyérkét.

Túrógombóc eper öntettel (6 kisebb gombóc)

250 g zsírszegény túró
1 db tojás
1 evőkanál nyírfacukor
1/4 vaníliarúd magjai vagy  1 teáskanál vaníliakivonat
3 evőkanál zabkorpa
egy csipet só

100 g eper
2 evőkanál nyírfacukor
1/2 citrom reszelt héja és leve

(pirított mandula)

A túrót kikeverjük a tojással, 1 evőkanálnyi nyírfacukorral, a vaníliával, sóval és a zabkorpával. 30-35 percre tegyük hűtőbe.
Formázzunk belőle gombócokat és lobogó, sós vízben főzzük ki. Akkor van kész, ha feljönnek a gombócok a víz tetejére.

Az epret szórjuk le a nyírfacukorral, a reszelt citromhéjjal és öntözzük meg a citrom levével. Lassú tűzön addig főzzük, míg a leve be nem sűrűsödik

Merjünk egy adag eper szószt a tányérra, helyezzük rá a gombócokat, végül szórjuk meg pirított mandulával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése