Pita

Aki járt már Görögországban és kóstolta az ottani gyrost, az tudja, hogy  jelentősen eltér  a nálunk kaphatótól, egy felől nem káposztával, hanem sült krumplival pakolják meg és ha nem tzatzikit kérünk öntetnek, akkor ketchuppal és mustárral öntik nyakon. Meg persze valahogy más a pita is, amihez megtaláltam a tökéletes receptet itt. A zabpehelylisztes egészséges változaton, egyenlőre még dolgozom, szóval addig is fogadjátok az eredeti receptet

És hogy hogyan fér ilyesmi bele a 90 naposba? Bárhogy, hiszen ugye napi 2 szelet kenyér megengedett, tehát:
  1. verzió fehérje nap: pita+husi+hagyma+paradicsom+sok-sok tzatziki
  2. verzió keményítő nap: pita+ gyros fűszerpácba forgatott és lepirított natúr tofu+hagyma+paradicsom+sült krumpli+ketchup+mustár
  3. verzió szénhidrát nap: pita+ gyros fűszerpácba forgatott és lepirított natúr tofu+hagyma+paradicsom+ketchup+mustár
 Pita (8db)

450 gramm búzaliszt
1 ½ kávéskanál só
1 evőkanál cukor
½ kocka élesztő vagy ½ tasak szárított élesztő
310 ml langyos víz
2 evőkanál+néhány csepp olívaolaj

A vízben elkeverjük a cukrot, a sót, az élesztőt és a 2 evőkanál olívaolajat.A liszt közepébe mélyedést vájunk, beleöntjük az élesztős keveréket. Összekeverjük és 10 perc alatt szép hólyagossá-levegőssé dagasztjuk a tésztát.Cseppentsünk rá egy kevés olívaolajat, fedjük le fóliával, majd egy konyharuhával is, és pihentessük 90 percig.

 Lisztezett nyújtódeszkán 8 egyforma darabra osztjuk a megkelt tésztát, nedves konyharuhát terítünk rájuk és 15 percig kelesztjük.

Sütőlemezzel együtt melegíteni kezdjük a sütőt, alul-felül sütésen a lehető legmagasabb hőfokra állítva.

Nyújtsunk ki két pitát, pihentessük még 5 percig. Vegyük ki a forró sütőlemezt, helyezzünk rá sütőpapírt és mehet is rá a két kinyújtott pita. 3 perc alatt készre sütjük.
( Ismételjük meg a többi tésztával is.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése